Fascinația televizorului s-a mai domolit în zilele noastre pentru că locul lui a fost luat pur și simplu de fascinația internetului, a noilor tehnologii. Însă până nu demult, toată lumea era concentrată pe televizor, pe ceea ce poate aduce bun televizorul în viața oamenilor. Era iluzia că televizorul îți poate aduce felii de realitate necenzurate. Mai mult, se spera – și oamenii și-au pus multă încredere - în procesul educațional al televiziunii.

Cartea lui Neil Postman, "Distracția care ne omoară. Discursul public în epoca televizorului”,  spulberă, printr-o argumentație desăvârșită, toate aceste pretenții ale celor care își puneau ouăle în coșul acesta al televiziunii. Argumentul său este destul de simplu: educația presupune efort individual iar ceea ce ne oferă televizorul nu este altceva decât distracție.
 
Exemplul său favorit îl reprezintă proiectul „Sesame street”, care a fostdifuzatși în România. A fost un proiect în care s-au investit foarte mulți bani – scopul era ca spectacolul acesta să ofere educație copiilor care se uită la televizor, ei nu aveau altceva de făcut decât să stea și să se uite – și rezultatele au fost slabe. 

Cartea are un statut clasic în literatură, fiind o temelie, o temelie, o bază de plecare în studiile de ecologie media. E un instrument mai mult decât util, o carte de avut în bibliotecă, pentru toți părinții și pentru oricine încearcă să gândească cu propriul cap.
 
Cartea face parte din proiectul Anacronic și e un proiect de dezvrăjire a realității, un proiect prin care încercăm să analizăm cât mai critic și să dezvrăjim toată această epocă din ce în ce mai confuză. 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews