Nouă ani de la trecerea la cele veșnice a Patriarhului Teoctist. “Închinarea” pe care i-a dedicat-o Marian Munteanu: S-a ridicat și a stat neclintit în calea avalanșelor propagandistice anticreștine

Marian Munteanu, unul dintre cei care l-au cunoscut mai îndeaproape pe fostul Patriarh, a rememorat câteva amintiri legate de acesta și a ținut să-i dedice câteva cuvinte dintr-o lucrare publicată în cinstea sa.
”Se împlinesc astăzi nouă ani de la trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire, Teoctist Patriarhul.
Am avut privilegiul să-l cunosc îndeaproape. I-am fost alături, cu fiască supunere, și l-am privit ca pe un neprețuit Părinte și prieten - îndrăznesc să spun "prieten” pentru că așa îmi spunea de fiecare dată când îmi vorbea, cu o copleșitoare dragoste părintească.
Știu că unii nu l-au înțeles sau l-au judecat pripit, dar pot depune mărturie că pentru toți a avut dragoste și înțelegere. Smerenia sa a fost mai puternică decât răutățile și nedreptățile pe care a trebuit să le înfrunte.
Reproduc mai jos câteva fragmente dintr-o "Închinare” pe care i-am dedicat-o într-o lucrare publicată în cinstea sa, la împlinirea vârstei de 90 de ani.
Dumnezeu să-l odihnească alături de sfinții Săi !
.
"Sunt nenumărate pricinile pentru care avem a-i fi recunoscători Părintelui Patriarh.
Într-un timp al tulburărilor și exceselor, de la ateismul regimului comunist până la consumerismul și degringolada post-decembristă, Patriarhul României a fost cel care s-a impus, prin fiecare gest și atitudine, drept factor esențial de echilibru și stabilitate, axul spiritual și moral al comunității creștine românești.
S-a ridicat și a stat neclintit în calea avalanșelor propagandistice anticreștine, apărând cu armele duhului și înțelepciunii drumul firesc al vieții noastre spirituale.
A răspândit prin neobosita sa lucrare pastorală dreapta învățătură, predicând în tot locul, de-a lungul și de-a latul țării și dincolo de hotarele ei.
A îndurat cu smerenie lovituri ticăloase care, țintindu-l pe el, erau îndreptate asupra noastră, a tuturor.
A știut să adune în jurul său energii și competențe și a condus lupta pentru păstrarea și promovarea valorilor autentice ale istoriei și culturii naționale.
A luat asupra sa vinovății pentru care nu era cu nimic răspunzător și a răbdat singur pentru erorile sau greșelile multor altora.
A administrat cu migală și dăruire angrenajul instituțional al Bisericii Ortodoxe Române, lui datorându-i-se în mare măsură atât depășirea unor momente dificile cât și împlinirea unor mari și importante deziderate ale întregii societăți românești.
A îngenuncheat prin răbdarea sa nemaiîntâlnită adversități de tot felul, de la pripeala nechibzuiților la nebunia celor fără frică de Dumnezeu.
Conducând inspirat și vizionar mișcările Bisericii noastre, a reașezat România în contextul geopolitic al puterilor spirituale ale lumii, Occidentul însuși recunoscând, prin vocea celui mai autorizat reprezentant al său, Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea, funcțiile, anvergura și destinul european și universal al României reale – România creștină.
.
Pentru toate acestea și pentru multe altele întreaga creștinătate românească îi este și-i va fi întotdeauna adânc recunoscătoare Prea Fericitului Părinte Teoctist. Un cuvânt special de închinare se cere, însă, adăugat, îndeosebi din perspectiva generației tinere.
Noua Generație are o îndreptățire și, în același timp, o obligație în plus pentru a-i mulțumi și a-l omagia pe cel care a avut întotdeauna pentru cei tineri grija sporită a unui părinte atent și iubitor. Căci nicăieri nu au găsit tinerii mai multă înțelegere și mai multă dragoste, nicăieri greșelile lor nu au fost întâmpinate cu mai multă blândețe, nicăieri nu au primit sfaturi și îndemnuri mai folositoare sufletului și vieții lor, nicăieri nu au avut tinerii mai mult sprijin decât la Părintele Patriarh.
Dacă generația tânără a descoperit în Părintele Cleopa reperul exemplar al călăuzirii duhovnicești, dacă a putut contempla prin Părintele Stăniloae înaltele culmi ale gândirii teologice, dacă prin Petre Țuțea a regăsit tipul absolut al intelectualului laic creștin, în persoana Părintelui Patriarh tinerii României au privilegiul să afle modelul adevăratului conducător: înțelept, iubitor și dăruit slujirii celor mulți. Ferice de cei ce vor ști și se vor strădui să urmeze acest model al conducătorului slujitor, reprezentat cu unică statornicie și devoțiune de Prea Fericitul Părinte Teoctist, Patriarhul României."
(Postfață la volumul aniversar "Prea Fericitul Teoctist, Patriarh al românilor de pretutindeni”, 2005.)”, a scris Marian Munteanu pe contul său de Facebook.
Părintele Patriarh Teoctist a intrat în mănăstire fiind numit frate la Mănăstirea Vorona în anul 1928, apoi la Mănăstirea Neamț în anul 1931. A absolvit Seminarul Monahal din Mănăstirea Cernica în anul 1940. A fost tuns în monahism la Bistrița, județul Neamț, sub numele Teoctist în data de 6 august 1935 și hirotonit ierodiacon pe seama acesteia în anul 1937, la 4 ianuarie. În 1940 s-a înscris la Facultatea de Teologie din București, obținând licența în 1945; paralel a îndeplinit diferite funcții în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor și de diacon la Patriarhie.
La 1 martie 1945 a fost transferat la Centrul eparhial Iași, fiind hirotonit ieromonah în data de 25 martie 1945) și hirotesit arhimandrit în 1946. A urmat Facultatea de Litere și Filozofie din Iași în perioada 1945-1947, fiind preot slujitor, apoi mare eclesiarh la Catedrala mitropolitană din Iași și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor (1946-1948). De asemenea între anii 1948-1950 a îndeplinit funcția de vicar al aceleiași Arhiepiscopii. La 28 februarie 1950 a fost ales, iar la 5 martie 1950 hirotonit episcop-vicar patriarhal cu titlul „Botoșăneanul”; în această calitate a fost secretar al Sfântului Sinod, rector al Institutului Teologic Universitar din București în perioada 1950-1954 și a condus diferite sectoare din cadrul Administrației Patriarhale.
La 28 iulie 1962 a fost ales, iar la 16 septembrie înscăunat Episcop la Arad, unde a păstorit 10 ani (între decembrie 1969 – decembrie 1970, locțiitor de Episcop la Oradea). La 28 ianuarie 1973 a fost ales Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, iar la 25 februarie 1973 a fost înscăunat.
Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei a fost ales la 25 septembrie 1977, iar la 9 octombrie 1977 a fost înscăunat. Începând cu anul 1980, luna iulie, până în ianuarie 1982, a fost locțiitor de Mitropolit al Ardealului. După moartea Patriarhului Iustin, la 31 iulie 1986, a devenit locțiitor de Patriarh, la 9 noiembrie 1986 a fost ales, iar la 16 noiembrie 1986 întronizat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, păstorind până la moarte.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Av. Florentin Țuca: Roagă-te, mănâncă, luptă și repetă

Un Chip al Luminii : Nil Dorobanțu - De unde vii Sfinte Desculț? De la Hristos. Și unde te duci? La Hristos

Luminița Arhire: CAREU DE INTELECTUALI CU DANILEȚ ÎN COADĂ

REACȚIUNEA: Cenzura euro-bolșevicilor se ascute ca lupta de clasă. Vlad Pârău: O nouă dezinformare de la Context.ro. Să verificăm factual știrile false răspândite de foștii verificatori factuali împotriva folkiștilor!
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Cultură
Persoane: Marian Munteanu Patriarhul Teoctist
Locații: București
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)