ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe 8 noiembrie, creștin-ortodocșii sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, dar puțini sunt aceia care știu că pe lângă aceștia, Biserica cinstește încă cinci arhangheli, conform Basilica.ro

Astfel, Sfântul Arhanghel Rafail al cărui nume se tâlcuiește „Dumnezeu vindecă” „este cinstit ca vindecător al celor bolnavi, călăuzitor tainic al celor care se căsătoresc și ocrotitor al celor căsătoriți, care trăiesc în frică de Dumnezeu”.

Sfăntul Arhanghel Uriil (Focul lui Dumnezeu) „este cel care pedepsește, ca reprezentant al mâniei lui Dumnezeu. El îi ocrotește pe creștini și îi îndeamnă să țină cont de avertizările despre cele ce vor veni”.

Sfântul Arhanghel Salatiil (Mijlocitorul către Dumnezeu) „este cel care mijlocește înaintea lui Dumnezeu, rugându-se cu smerenie pentru oameni. El închipuie rugăciunea de cerere”.

Sfântul Arhanghel Gudiil (Slăvirea lui Dumnezeu) „este cel care-L slăvește pe Dumnezeu și pe cei care își dau viața pentru El în chip mucenicesc. El închipuie rugăciunea de slăvire”.

Sfântul Arhanghel Varahiil (Binecuvântarea lui Dumnezeu) „este cel care aduce oamenilor darurile și mângâierile lui Dumnezeu. El închipuie dărnicia și milostenia lui Dumnezeu. Este reprezentat ținând la piept un trandafir alb, ca semn al darului”.
 
„A venit unul dintre cele șapte duhuri care stau înaintea lui Dumnezeu”. Aceștia poartă numele Dumnezeului Celui viu: Mihail, Gavriil, Rafail, Varahil, Gudiil, Salateil și Uriil. Toți au terminația „il”. Știți ce înseamnă? Înseamnă Dumnezeu!”, explica Părintele Cleopa Ilie.
 
De asemenea Patriarhul Daniel a explicat că termenul de „îngeri” este folosit, în general, referitor la toate puterile cerești netrupești, dar îngerii sunt, de fapt, treapta ierarhică cea mai apropiată de oameni.

Calitățile și slujirile puterilor cerești

Avem nouă cete îngerești împărțite în trei grupe sau triade. Prima triadă este formată din Serafimi, Heruvimi și Tronuri. A doua triadă, din Domnii, Puteri și Stăpânii. Și a treia, din Începătorii, Arhangheli și Îngeri, a enumerat Patriarhul.

Aceste puteri cerești grupate în nouă cete au calități și slujiri deosebite. „Sfintele puteri cerești netrupești numite ‹Serafimi› sunt în jurul Tronului lui Dumnezeu; sunt ființele netrupești cele mai apropiate de Sfânta Treime. Iar ‹Heruvimii› urmează după Serafimi”.

Patriarhul a precizat că Serafimii au câte șase aripi: „Cu două zboară, cu două își acoperă ochii pentru că îi copleșește slava lui Dumnezeu – adică frumusețea, bunătatea și înțelepciunea Lui – și cu două își acoperă picioarele pentru că se află în imediata apropiere a Preasfintei Treimi.

Heruvimii au ochi mulți, ceea ce înseamnă că au o atenție sporită în a recepta slava lui Dumnezeu, dar și în a împlini cu foarte multă abnegație, dăruire de sine și fidelitate voia Lui, a explicat Preafericirea Sa.

„A doua triadă, a Domniilor, Puterilor și Stăpâniilor, se ocupă în mod deosebit de păzirea universului creat de Dumnezeu și au stăpânire și asupra iadului, au și putere asupra demonilor”.

„Iar triada cea mai de jos – a Începătoriilor, Arhanghelilor și Îngerilor – nu doar arată care este voia lui Dumnezeu de împlinit, ci îi și ajută pe oameni”.

În general, îngerii binevestesc voia lui Dumnezeu, a mai spus Patriarhul.

„Ei sunt vestitori sau, cum spune un dicționar biblic mai nou, sunt ‹purtători de cuvânt ai lui Dumnezeu›”.

Iau forma omului pentru a comunica mai ușor

Patriarhul Daniel a menționat că Arhanghelii și Îngerii iau adesea forma omului deși ei nu au substanță, ci doar formă.

„Iau formă sau chip de om pentru a comunica mai ușor oamenilor voia lui Dumnezeu și pentru a-i încuraja mai mult. Dacă s-ar arăta sub altă formă decât de om, îngerii, în general, i-ar speria pe oameni. Se arată în chip de om fără să aibă substanță de om pentru că ei sunt ființe spirituale nemateriale. Sunt limitate în spațiu, dar au putere de deplasare deosebit de rapidă prin harul lui Dumnezeu”.

Patriarhul a spus că numele Arhanghelilor Gabriel (sau Gavriil) și Mihael (sau Mihail) sunt menționate prima dată în Cartea prorocului Daniel. Apoi, Cartea I a lui Enoh și ceea ce se cunoaște din Tradiție completează lista numelor celor șapte arhangheli cu: Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil, Varahiil.