ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dirijorul Tiberiu Soare a lămurit problema așa-ziselor scandări xenofobe adresate danezului Johan Kobborg și partenerei de viață a acestuia, Alina Cojocaru. După cum se știe, în timpul unui protest de-acum două săptămâni al susținătorilor cuplului Kobborg - Cojocaru, a apărut informația că artiștii români ai Operei Naționale București ar fi scandat "Afară cu străinii din țară".

De-altfel, pornind de la această alegație s-a stârnit un adevărat iureș împotriva majorității artiștilor de la Operă, adică a celor care sunt împotriva modului în care Johan Kobborg și-a însușit funcția de director artistic al Instituției.

Iată interviul pe care dirijorul Tiberiu Soare l-a acordat, în exclusivitate, ActiveNews.

Reporter: Ce s-a întâmplat domnule Tiberiu Soare?

Tiberiu Soare: Am ascultat cu niște colegi înregistrările din seara aceea, evident nu știm dacă sunt toate, dar acestea pe care le-am găsit din seara de marți 12 aprilie, când s-a întâmplat povestea cu Alina Cojocaru și cu susținătorii ei și când s-au scandat niște lucruri pe scările Operei. Pot să vă spun că pe înregistrare se aude o voce de bărbat, care strigă "plecați de-aici".

Reporter: Deci nimic despre străini...

Tiberiu Soare: Nici vorbă de străini sau afară din țară. Înregistrările se pot pune la dispoziție, nicio problemă. Se aude foarte clar acea voce de bărbat care spune "plecați de-aici". Atât.

Reporter: Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, și-a dat demisia...

Tiberiu Soare: Da, am ieșit din repetiție și aveam vreo 9 apeluri și 16 mesaje, toate spuneau același lucru. Acum, eu nu mă bucur când sunt situații d-astea, numai nebunii se pot bucura de-așa ceva.

Reporter: A spus că sunt forțe refractare la regândirea modalităților de funcționare a instituțiilor de cultură...

Tiberiu Soare: Astea seamănă cu nimic. Cine sunt forțele astea? Cel pe care le-a numit el și pe care el le-a numit. Forțe retrograde este evident că există în spațiul românesc. Eu cred că fac parte din aripa progresistă.

Reporter: Domnul Kobborg a spus azi că vrea să continue munca începută la operă și a fost o întâlnire plăcută cu domnul Dîncu. Dvs cum vi s-a părut domnul Dîncu?

Tiberiu Soare: Domnul Dîncu mi s-a apărut o capacitate de analiză ieșită din comun, este cu siguranță o personalitate din punctul ăsta de vedere, are o prezență impunătoare, are un calm cu care se impune celor din fața lui și are o suficientă putere de analiză și sinteză pentru a extrage esența dintr-o situație care îi este pusă în față. Am totală încredere în capacitatea dânsului de analiză. A fost un discurs rațional, calm și civilizat. Când e vorba de destinele Operei, nu-mi permit să operez cu senzatiile. Senzațile ne-au adus până aici. Senzațiile care aduc senzaționalul.


La ora 19:00 sunt așteptat de domnul Dîncu la Guvern. Probabil că se va ajunge la o soluție în problema asta, fie ea și provizorie pe care va trebui să o transmit colegilor mei.