ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul suprem pentru antichităţi din Egipt a avizat favorabil proiectul de reconstruire a celebrului Far din Alexandria,  una din cele Șapte Minuni ale antichității.

Ridicat în jurul anului 280 î.e.n.,  înalt de 135 de metri, Farul din Alexandria a fost timp de mai multe secole cea mai înaltă clădire construită vreodată de oameni. S-a prăbușit în urma unor cutremure majore care au avut loc între anii 956 and 1323, scrie site-ul Al Arabiya. Acum, celebra clădire ar putea fi reconstruită în Egipt, fiind necesar doar un acord final al guvernatorului regiunii Alexandria.

După ce in luna martie preşedintele Abdel Fattah Al-Sissi vorbea despre proiectul construirii unei noi capitale administrative a ţării și, ulterior, despre realizarea unui al doilea Canal de Suez, autoritățile de la Cairo au in vedere un al treilea proiect faraonic: construirea unei replici în mărime naturală a Farului din Alexandria.

Construcţia ar trebui să fie ridicată, după ce proiectul va fi validat definitiv, pe insula Pharos. Graţie dimensiunilor sale şi a unui joc de lumini foarte eficient, farul va lumina un perimetru de până la 50 de kilometri în jurul său.
 
Farul din Alexandria i-a călăuzit pe marinari vreme de aproape 18 secole, cu ajutorul unor oglinzi reflectorizante pe timpul zilei şi al luminilor focurilor pe timpul nopţii. Replica edificiului va fi construită la doar câteva zeci de metri de amplasamentul monumentului original, ocupat în prezent de citadela Qaitbay.