ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În cadrul slujbei din seara de duminică, 10 martie, de la Catedrala Episcopală din Huși, Episcopul Ignatie a oficiat „Vecernia Iertării”, prin care se marchează intrarea în Postul Paștilor. Pornind de la evanghelia citită de dimineață în cadrul Sfintei Liturghii (Matei 6, 14-21), PS Ignatie a vorbit despre iertare și despre post. Acesta i-a atenționat pe credincioși că postirea nu înseamnă doar abținere de la mâncare, ci înfrânare de la toate atracțiile care ajung să le domine viața. De aceea, a recomandat renunțarea la tot ce înseamnă dependență media, fie de televiziune, fie de Internet.

„Să încercăm să renunțăm măcar la câte un păcat care simțim că ne domină. Bine ar fi ca în această primă săptămână, de intensă rugăciune, să închidem televizoarele și toate rețelele de socializare și să vedem cât de dependenți suntem de toate aceste lucruri. Este o măsură duhovnicească, să vezi unde te afli, unde te situezi. Atenție și la postul lăuntric, la postul inimii!”, a îndemnat ierarhul, conform agenției Basilica.

Începerea unei vieți adecvate perioadei de post trebuie să aibă la bază iertarea. Asemeni pocăinței pe care o facem înaintea lui Dumnezeu, sperând că va fi bine primită, suntem datori și să iertăm pe semenii noștri.

„Una dintre condițiile primordiale ale postirii este iertarea. Textul evanghelic ne sugerează că Dumnezeu ne dăruiește iertarea cu o singură condiție: să avem și noi capacitatea de a dărui iertarea semenilor noștri. Cu alte cuvinte, Dumnezeu așteaptă ca mai întâi noi să iertăm pe semenii noștri iar mai apoi El să ne dăruiască iertarea”.

Iertarea pe care o exersăm față de semenii noștri poate părea greu de realizat, întrucât presupune smerenie și golire de sine, trecerea peste mândria personală. Cu toate acestea, puterea de a ierta este și un har primit de la Dumnezeu de cei care se roagă pentru a-și depăși neputința sufletească.

„Sunt multe momente, în traiectul vieții noastre pământești, în care nu avem puterea să iertăm, și totuși Dumnezeu ne dă un har care te ajută să te depășești pe tine însuți, să-ți depășești neputința și să dăruiești iertarea. (...) Atunci când nu poți să ierți, să Îi spui lui Dumnezeu lucrul acesta! Și ceea ce este cu neputință pentru tine, ca om, la Dumnezeu este cu putință. Tot El îți dăruiește harul de a sparge acest bloc de monolit al mândriei, al egoismului care te împiedică să mergi spre celălalt și să îți ceri iertare. Nu este nimeni perfect, nu se poate într-un conflict să fie doar unul vinovat, chiar dacă poate partea de vină este mai mică a unuia față de celălalt. Tot iertarea lui Dumnezeu te ajută să îl ierți pe semenul tău. La baza, la fundamentul iertării semenului tău, stă iertarea lui Dumnezeu. El ne învață să ne înmuiem inima, să iertăm noi mai întâi. (...) În limba greacă, cuvântul iertare se traduce prin împreună-locuire. Când ierți pe cel de lângă tine simți o ușurare extraordinară, simți că el este în inima ta.”

Ierarhul Hușilor a citit celor prezenți, la finalul slujbei, rugăciunile de dezlegare specifice intrării în Post și a adăugat observația că Postul Paștilor este un urcuș, prin Cruce, spre Înviere: „pornim călătoria înspre sărbătoarea Paștilor, cu Învierea în suflet. Să știm că aceasta este ținta noastră, destinația noastră. Pentru aceasta postim! Ca noi să înviem în Hristos și să devenim părtași luminii celei pururea fiitoare”, a concluzionat Episcopul Ignatie al Hușilor.