ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Creștinii ortodocși îi sărbătoresc vineri, 7 octombrie 2016, pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah. Cu acest prilej, Biserica din incinta Palatului Cotroceni și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată, la acest moment important, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a vorbit despre martiriul acestor mari sfinți, potrivit Basilica.ro.

Sfinții Serghie și Vah știm că erau șefii gărzii imperiale și au trăit în vremea lui Maximian. Erau prețuiți pentru activitatea lor chiar și la curtea împăratului. Dar când acesta a aflat că ei erau în ascuns creștini le-a cerut să aducă jertfe după cum era obiceiul sărbătorilor de la templu. Dar când au fost invitați înlăuntrul templului pentru a aduce jertfă idolului cei doi au refuzat. Au avut tăria să îi spună împăratului că ei îl cinstesc pe Împăratul cel fără de moarte, pe Dumnezeul Cel adevărat, nu pe un zeu făcut de mâini omenești.

Acest curaj al lor le-a pricinuit exilul. Au fost trimiși în exil departe de locul unde activaseră până atunci. Sfântul Vah a murit în urma chinurilor la care a fost supus, iar Serghie a fost decapitat, în cele din urmă, într-o zonă fierbinte și atunci, fierbinte și acum, în Siria.  

Biserica din incinta Palatului Cotroceni păstrează spre închinare și un fragment din sfintele lor moaște, a mai subliniat ierarhul.

Moaștele lor au fost duse în Occident, iar o parte dintre ele au ajuns și pe pământ românesc prin dania și bunăvoința boierilor Craiovești,  care le-au adus mai întâi la mănăstirea ctitorită de ei, la Bistrița Vâlcii, și apoi așezate în Catedrala din Curtea de Argeș. Iar în veacul trecut, în urmă cu vreo 60 de ani, au fost duse în Catedrala Mitropolitană din Craiova de unde un fragment, prin rânduiala lui Dumnezeu și prin dragostea acestor sfinți, a ajuns și în această biserică voievodală rectitorită.

Lăcașul de cult este singurul din București ce îi are ca ocrotitori pe Sfinții M. Mc. Serghie și Vah.