ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După opt ani de restaurări, Palatul Culturii din Iași și-a redeschis porțile. Lucrările au costat peste 26 de milioane de euro și sunt cele mai ample de acest gen din țară.

Palatul Culturii din Iași se întinde pe o suprafață de 36 de mii de metri pătrați, cu 298 de încăperi. Din 2008, peste 350 de specialiști au reabilitat zidurile, pictura interioară și exterioară, dar și mobila. Au fost salvate, pe cât s-a putut, și zidurile vechi găsite în fundația Palatului care pot fi observate prin podele de sticlă.

"Ceva frumos. Este cel mai mare proiect de restaurare. Mă bucur că pot lua parte la așa ceva. S-au investit foarte mulți bani, foarte mulți specialiști au participat la acest proiect. Trebuie să fim mândri că există așa ceva în Iași", a spus Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii.

"A fost un efort îndelungat, 8 ani în care am lucrat la palat, a meritat, uite ce bine a ieșit, mai e nevoie de mulți bani însă pentru a dota expozițiile permanente, să sperăm că vom avea și expoziții tematice pentru a oferi cât mai multe publicului", a declarat Stratulat Lăcrămioara, directoarea Complexului Muzeal Moldova.

Despre Palatul Culturii se spune că a fost ridicat la inițiativa regelui Carol I - drept recompensă pentru ieșenii care pierduseră capitala țării în favoarea Bucureștiului. Regele a cerut atunci ca Iașiul să rămână capitala culturală a țării. Lucrările la palat au demarat în 1906 și au durat 19 ani. Clădirea e construită pe locul fostului Palat Domnesc, iar arhitectul s-a inspirat din arhitectura Palatului de Justiție din Paris. Stilul e neogotic. Aripile sunt împodobite cu statui de arcași ce stau de strajă. Intrarea se face printr-un turn dominat de o acvilă cu aripile desfăcute. Uriașa clădire a servit drept Palat Administrativ și de Justiție până în 1955 când destinația a fost schimbată într-una culturală. În prezent Palatul Culturii adăpostește patru mari muzee care dețin piese de patrimoniu cu valoare de tezaur: Muzeul de istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii.

Lucrările de restaurare a Palatului au costat 26 de milioane de euro. Însă puține dintre cele 300 de camere sunt mobilate corespunzător, ceea ce înseamnă că ar mai fi nevoie de mulți bani până când clădirea să atingă strălucirea pe care o avea în urmă cu aproape 100 de ani.