Papa Francisc a promulgat marți decretul referitor la beatificarea a șapte episcopi greco-catolici din România, nevinovați deținuți pe motive politice și de credință în timpul regimului comunist, care au murit în pușcărie, refuzând să renunțe la apartenența față de greco-catolicism, interzis de regimul ateisto-comunist. Decizia de beatificare încheie o procedură care a durat 25 de ani, fiind inițiată în 1994.

Consacrarea martiriului episcopilor români greco-catolici prin beatificare este un gest de recunoaștere a sacrificiului înalților ierarhi, dar și al multor preoți de rând, care au fost supuși prigoanei comuniste, informează Europa Liberă. Conform Dex Online, beatificarea este ceremonia religioasă de trecere a unui răposat în categoria fericiților bisericii, aflați pe o treaptă inferioară sfinților.
 
Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al Vaticanului. Slujba de beatificare a celor șapte deținuți politic greco-catolici români va constitui punctul central al vizitei Papei Francisc în România, programată pentru finalul lunii mai.
Potrivit episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, este posibil ca ceremonia de beatificare să fie oficiată chiar de Papa Francisc, duminică 2 iunie, la Blaj, pe Câmpul Libertății, informează Rador.
 
Cei șapte subiecți ai deciziei de beatificare sunt: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Aceștia au murit în închisorile comuniste, „uciși din ură față de credință între 1950 și 1970”, refuzând posibilitatea de a fi eliberați în schimbul renunțării la credința greco-catolică, se arată în comunicatul Vaticanului.
 
Greco-Catolicismul și alte culte au fost interzise de statul comunist, sub conducerea lui Petru Groza, în anul 1948, reprezentanții cultelor altele decât cel ortodox fiind supuși unei prigoane sistematice în anii ulteriori instaurării regimului comunisto-ateist în România. Deși Biserica Ortodoxă majoritară a fost tolerată de autoritățile comuniste, un număr mare de preoți și credincioși au avut parte de aceleași tratamente de persecuție, tortură, detenție și chiar moarte.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews