ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papa Francisc a promulgat marți decretul referitor la beatificarea a șapte episcopi greco-catolici din România, nevinovați deținuți pe motive politice și de credință în timpul regimului comunist, care au murit în pușcărie, refuzând să renunțe la apartenența față de greco-catolicism, interzis de regimul ateisto-comunist. Decizia de beatificare încheie o procedură care a durat 25 de ani, fiind inițiată în 1994.

Consacrarea martiriului episcopilor români greco-catolici prin beatificare este un gest de recunoaștere a sacrificiului înalților ierarhi, dar și al multor preoți de rând, care au fost supuși prigoanei comuniste, informează Europa Liberă. Conform Dex Online, beatificarea este ceremonia religioasă de trecere a unui răposat în categoria fericiților bisericii, aflați pe o treaptă inferioară sfinților.
 
Anunțul a fost făcut de serviciul de presă al Vaticanului. Slujba de beatificare a celor șapte deținuți politic greco-catolici români va constitui punctul central al vizitei Papei Francisc în România, programată pentru finalul lunii mai.
Potrivit episcopului greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, este posibil ca ceremonia de beatificare să fie oficiată chiar de Papa Francisc, duminică 2 iunie, la Blaj, pe Câmpul Libertății, informează Rador.
 
Cei șapte subiecți ai deciziei de beatificare sunt: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Aceștia au murit în închisorile comuniste, „uciși din ură față de credință între 1950 și 1970”, refuzând posibilitatea de a fi eliberați în schimbul renunțării la credința greco-catolică, se arată în comunicatul Vaticanului.
 
Greco-Catolicismul și alte culte au fost interzise de statul comunist, sub conducerea lui Petru Groza, în anul 1948, reprezentanții cultelor altele decât cel ortodox fiind supuși unei prigoane sistematice în anii ulteriori instaurării regimului comunisto-ateist în România. Deși Biserica Ortodoxă majoritară a fost tolerată de autoritățile comuniste, un număr mare de preoți și credincioși au avut parte de aceleași tratamente de persecuție, tortură, detenție și chiar moarte.