ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papirusuri descoperite în orașul antic Herculaneum au dezvăluit locul în care Platon a fost înmormântat în perimetrul Academiei Platonice din Atena, a declarați marți un cercetător italian, informează ANSA, citată de agerpres.ro

Papirusurile de la Herculaneum sunt peste 1.800 de suluri de papirus descoperite în secolul al XVIII-lea în Vila Papirusurilor din orașul antic Herculaneum, care au fost carbonizate atunci când vila a fost lovită de erupția vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr., care a distrus și străvechiul oraș Pompeii.

Citirea manuscriselor este extrem de dificilă și prezintă riscul de a le distruge. În prezent, ele sunt descifrate datorită noilor tehnologii, ceea ce aduce speranța redescoperirii unor texte clasice antice, considerate pierdute.

"Locul în care se află mormântul lui Platon a fost descris în mii de cuvinte recent descoperite și în cuvinte interpretate până acum diferit despre istoria Academiei Platonice scrise de Philodemus din Gadara, un poet și filosof epicureu care a trăit în Herculaneum", a declarat Graziano Ranocchia, un cercetător de la Universitatea din Pisa.

Cercetătorul italian a făcut acest anunț la Biblioteca Națională din Napoli, unde a prezentat rezultatele intermediare ale proiectului de cercetare "Școli grecești", realizat împreună cu Consiliul Național de Cercetare din Italia.

Graziano Ranocchia a declarat că textele sugerează că locul de înmormântare al celebrului filosof se află într-o grădină rezervată lui Platon într-o zonă privată a Academiei Platonice, în apropierea altarului sacru al Muzelor. Academia Platonică a fost distrusă de dictatorul roman Sulla în anul 86 î.Hr.

Noul text descifrat a dezvăluit că Platon a fost vândut ca sclav pe insula Egina în anul 404 î.Hr., când spartanii au cucerit insula, sau, alternativ, în anul 399 î.Hr., imediat după moartea lui Socrate.

Până acum se credea că marele filosof a fost vândut ca sclav în 387 î.Hr. în timpul șederii sale în Sicilia, la curtea lui Dionysios I de Siracuza. Textul vorbește, de asemenea, despre ultima noapte a lui Platon.

Numele lui Filon din Larissa este, de asemenea, corectat în Philio, un elev al gramaticianului Apollodoros din Atena timp de doi ani și al stoicului Mnesarchus timp de șapte ani, care a murit la vârsta de 63 de ani în Italia, în timpul unei pandemii de gripă.

Noua tehnologie care a permis examinarea multiplelor straturi problematice ale textului carbonizat include două tehnici inovatoare, tomografia în coerență optică și imagistica hiperspectrală în infraroșu, realizate cu ajutorul unui laborator mobil furnizat de Universitatea Nottingham Trent.

Graziano Ranocchia a declarat că straturile multiple ale acestor papirusuri au reprezentat până acum o "problemă dramatică" în încercarea de a descifra textele. Situl Academiei lui Platon a fost redescoperit abia în secolul al XX-lea, în cartierul modern Akadimia Platonos din Atena.

S-au efectuat săpături considerabile, iar vizitarea sitului este gratuită. Situl conține monumente importante, printre care Casa Sacră a Epocii Geometrice, Gimnaziul (secolul I î.Hr. - secolul I d.Hr.), Casa boltită proto-eladică și Clădirea Peristilă (secolul IV î.Hr.), care este probabil singura clădire majoră ce a aparținut, de fapt, Academiei lui Platon.