ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Punctul forte al românilor este credința, dar din păcate ne lipsește organizarea, este de părere părintele arhimandrit Iustin, starețul Mănăstirii Oașa.

„Am observat că, în plan organizatoric și al unității, am stat prost întotdeauna. Herodot spunea, cu 500 de ani înainte de Hristos, că dacii sunt cei mai viteji și mai drepți dintre traci, iar despre traci zicea că, dacă ar fi uniți, ar fi cel mai puternic popor din lume. Dar tot el spunea în continuare: „Dar ei niciodată nu vor putea fi uniți sub un singur rege tracic, de aceea vor fi de-a pururi slabi”. Și s-au confirmat aceste lucruri. Pe fond, asta am văzut, că nu am fost uniți, nu suntem uniți nici acum și nu suntem nici organizați. Vedeți zona politică, partea de organizare și de conducere a poporului…

Ce avem noi ca puncte tari? Credința noastră. Înclinația noastră spre credință este, cred, calitatea noastră cea mai mare. Deși încet, încet, suntem și noi goliți de putere de către alte forțe, externe, dar avem înclinația aceasta spre cele sfinte. Nu am fost centrați pe structuri mari, de asta am și rezistat în fața popoarelor migratoare, pentru că nu ne-am întemeiat pe chestiuni mari, exterioare (armată, organizare), ci mai mult pe familie, pe relația noastră cu Dumnezeu.
Vedeți că de asta au venit slavii și i-au slavizat pe toți, numai pe noi nu. De ce? Pentru că nu aveam niște structuri pe care ei să le dărâme. Noi aveam relația noastră cu Dumnezeu și cu familia. Acum sita este mult mai deasă și e lovită familia din plin, din plin…”, a spus părintele Iustin într-un interviu acordat numărului din mai al revistei Familia Ortodoxă.

Părintele arhimandrit consideră că pentru a-i stăpâni pe oameni, mai-marii lumii doresc să le distrugă valorile, acesta fiind motivul pentru care se lovește în familie și în Biserică.

„În primul rând femeia e lovită, e scoasă în față, „emancipată” și distrusă. Și automat atunci pică și copiii, și familia. Dar și tinerii, care sunt luați cumva separat. E foarte deasă sita acum, nu mai e cum a fost în istorie, cândva, când familia scăpa. Acum nu mai scapă. Asta pentru că popoarele nu au încetat să se cucerească unele pe altele, deși sunt alte forme de cucerire acum.

Mereu am fost, cumva, într-o formă de vasalitate: ba a fost Imperiul Otoman peste noi și-a trebuit să plătim biruri, ba în Ardeal alții peste noi, și tot așa… Acum e altă formă, Comunitatea Europeană – formă modernă, dar tot de stăpânire, tot de dominare, nu faci ce vrei. Ca să-i poți stăpâni pe oameni, ca să-i poți controla, ca să-i poți manevra trebuie să le distrugi sistemele valorice.

În mare, așa se lovește, în special în Biserică, în sistemul ei de valori, și după aceea în familie. Și, dacă-i dezbini până la individ, atunci mult mai ușor poți să-i controlezi”, a continuat el.

Starețul de la Oașa îndeamnă tinerii să împletească rugăciunea cu faptele concrete pentru țară. 

„Manifestarea dragostei față de valorile noastre nu se rezumă numai la rugăciune. Rugăciunea o facem ca să ne ajute Dumnezeu, că dacă nu ne rugăm și începem să facem ceva numai pe cont propriu, nu vom reuși mare lucru. Însă noi suntem convingători în rugăciune abia atunci când ne implicăm în concret, adică atunci Îi spui cu adevărat lui Dumnezeu că iubești neamul și ce are el mai sfânt prin ceea ce faci, nu numai prin rugăciune.[...] Cumva, manifestările exterioare de apărare și de promovare a valorilor noastre confirmă rugăciunea, adică prin acestea vede Dumnezeu cu adevărat că noi chiar vrem și chiar ținem la aceste valori ale noastre. Faptul că îți promovezi valorile, că-ți aperi identitatea - nu e nimic rău în asta, pentru că și celelalte popoare fac așa, și e normal să faci asta. La nivel fizic, oare nu trebuie să-ți aperi integritatea? Adică, trebuie să te lași pradă bolilor? Și, te condamnă civneva pentru că-ți aperi sănătatea? Până la urmă e o chestiune de sănătate spirituală să-ți aperi valorile. Trebuie să urmărim și în plan spiritual sănătatea și vigoarea. E cât se poate de normal să ne apărăm valorile. Cum spunea Nichifor Crainic despre un mare patriot: „Pentru Nicolae Paulescu, naționalismul e adevărul natural, iar creștinismul e adevărul supranatural”. Ne apărăm naturalul nostru, firescul nostru. E o problemă dacă îl aperi cu patimă și dacă în asta introduci patima. Da, atunci este o problemă! De asta e nevoie de credință: ca să rămâi în virtute, să rămâi în adevăr. Altfel, poți să pleci în apărarea valorilor noastre cu patimă, și atunci iese rău: să pui naționalul deasupra credinței, ceea ce e greșit.

Am văzut și la noi în țară, poziții împotriva cip-urilor și a altor lucruri anormale din societate, dar, din păcate, făcute cu patimă. Asta e greșit. Faci cu revoltă, cu ură împotriva treburilor astea? Atunci deja ești învins. Cu rău mergem împotriva răului? Noi să fim credincioși adevărați și atunci când ne apărăm valorile! Să fim în har și în Duhul lui Dumnezeu, și cu Dumnezeu să ne apărăm valorile. Dar dacă noi sărim cu patimă să apărăm...Ce să aperi, că ești deja învins?”, a mai adăugat starețul Iustin.