ActiveNews vă va oferi, cu o frecvență, sperăm cât mai mare, câte-un citat al unei personalități ce aparține culturii universale, dar cu accent pe cea românească, interbelică.

Dacă doriți și dumneavoastră să contribuiți la această rubrică, o puteți face prin trimiterea respectivului citat la adresa : pastila.de.cultura@activenews.ro. 

Pentru a fi publicat, citatul trebuie să fie însoțit de sursă, sub forma: autor, nume volum, pagină, editură, anul apariției. 


SERGIU CELIBIDACHE  (1912-1996), Unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii

Ce este muzica?

 „Așadar, tonul se naște din inițiativa omului și aparține totodată universului. De ce din inițiativa omului? Pot compune în așa și așa fel o melodie – pe aceea am zămislit-o eu, asta vreau să spun; în același timp (această zămislire) aparține și cosmosului – pentru că este re-câștigată. ... 
 „Cvinta reprezintă manifestarea de bază.  … Deoarece în interiorul acestui sistem definitiv de referință … eu pot reduce tot, tot ce se află în interiorul celor nouă octave auzite de om…” (pp.22-23)
 
Sursa: Sergiu Celibidache, Despre fenomenologia muzicală. O expunere și alte materiale documentare. Informații bibliografice ale Bibliotecii Germane, colecția „Celibidachiana I, Lucrări și scrieri I”, Note muzicale și redactare științifică: Patrick Lung, București, Ed. Spandugino, 2012


2% din impozitul pe salariu
Din taxele pe salariul tău, poți alege ca 2% să meargă către articolele noastre și sprijinirea directă a siteului ActiveNews România, nu către stat. Companiile de publicitate și multinaționalele nu ne iubesc. Ajută-ne să luptăm în continuare pentru cele ce-ți sunt dragi: Familia, Credința și Țara.

Descarcă formularul și depune-l la agenția ANAF de care aparții până pe 31 iulie.