ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pastorala Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmisă de sărbătoarea Nașterii Domnului 2022, este intitulată „Hristos unește cerul cu pământul”.

Patriarhul României subliniază în scrisoarea pastorală că „Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, coboară în lume să Se nască, să crească și să ne mântuiască, să ne împace cu Dumnezeu (cf. 2 Corinteni 5, 18-19), unind astfel cerul cu pământul”.

„În acest sens, darul păcii sufletului sau al împăcării omului cu Dumnezeu, cu sine și cu semenii, se cere prin rugăciune și se cultivă prin gânduri, cuvinte și fapte bune, astfel încât pacea interioară a sufletului devine izvor de pace socială, de pace în familie, în comunitate și în lume”, transmite Preafericirea Sa.

 

„Sfinții Părinți ai Bisericii ne învață că patimile egoiste, ca lăcomia sau iubirea obsesivă de avere, de putere și plăcere și altele asemănătoare, produc în suflet tulburare, iar această tulburare se răsfrânge apoi în relațiile dintre oameni, care devin tensionate, conflictuale și chiar violente, mai ales din cauza nedreptăților și suferințelor create de lăcomie sau de dorința unor popoare de-a stăpâni peste alte popoare.

Când gândirea umană este întunecată de patimile egoiste, ea produce în suflet și în societate dezordine și multe răutăți, în schimb înțelepciunea care vine de la Dumnezeu este „curată, apoi pașnică, îngăduitoare, ascultătoare, plină de milă și de roade bune, neîndoielnică și nefățarnică. Și roada dreptății se seamănă întru pace de cei ce lucrează pacea” (Iacob 3, 17-18).

Iar această înțelepciune pașnică se dobândește mai ales prin smerită și neîncetată rugăciune a minții și a inimii, după cum ne învață Sfinții Apostoli și Sfinții Părinți isihaști din istoria Bisericii.

Dreptmăritori creștini, 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2023 drept An omagial al pastorației persoanelor vârstnice și An comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești.

Ca și în anii precedenți, la cumpăna dintre ani, adică în noaptea de 31 decembrie 2022 spre 1 ianuarie 2023, și în ziua de Anul Nou, să înălțăm rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El în anul 2022 care a trecut și să-I cerem ajutorul în toată lucrarea cea bună și folositoare din Anul Nou 2023 în care intrăm.

Să pomenim în rugăciunile noastre și pe toți românii din afara României, pe cei din jurul granițelor României și pe cei din diaspora română, ca să păstrăm, cu multă iubire frățească, unitatea de credință și de neam.

Să cultivăm pacea inimii noastre primită de la Hristos, prin rugăciune și fapte bune, și să ne rugăm pentru pacea între popoare.”, mai transmite PF Părinte Daniel, Patriarhul României.

Integral la Basilica.ro


Pastorală de Crăciun 2022: Nașterea lui Hristos unește cerul cu pământul este disponibilă în format PDF aici.

Vedeți și Mesajul de Crăciun și Anul Nou 2023: