ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a transmis prin intermediul Agenției Basilica.ro un mesaj de felicitare cu prilejul Anului Nou și al Sărbătorii Bobotezei.
 
Binecuvântarea este adresată atât românilor din țară, cât și celor din străinătate, unde Patriarhia Română este una dintre puținele instituții care sprijină activ comunitățile românești.

„Cu prilejul Anului Nou 2020 și Bobotezei adresăm tuturor românilor din țară și din afara ei sincere doriri de sănătate și fericire, pace și bucurie, întru mulți și binecuvântați ani!”, le-a urat Patriarhul Daniel credincioșilor ortodocși și nu numai, prin intermediul unui clip video, postat pe canalul YouTube al Agenției de Știri a Patriarhiei Române.
 
Prin referirea și la Sărbătoarea Bobotezei, întâistătătorul Bisericii pare să facă o aluzie discretă la faptul că, în viața creștinului, adevăratele prilejuri de bucurie sunt sărbătorile cu înțeles duhovnicesc.
 
De altfel, chiar și Revelionul este sărbătorit de creștinii ortodocși în Biserică, prin participarea la o slujbă de mulțumire în noaptea trecerii dintre ani. Conform rânduielii stabilite de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, marți noapte va fi oficiată, în majoritatea bisericilor din România, slujba trecerii dintre ani. Această rânduială va fi săvârșită și la Catedrala Patriarhală, de către PF Daniel, începând cu ora 23:30, potrivit Basilica.ro

Rânduiala stabilită de Sinodul B.O.R. în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos, deoarece, în ziua de 1 ianuarie, credincioșii își amintesc de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de „Iisus”, care înseamnă, în limba ebraică, «Dumnezeu mântuiește». În cadrul acatistului, numele Domnului este pronunțat de aproximativ 200 de ori.
 
Slujba ce se săvârșește în noaptea trecerii dintre ani mai cuprinde alte patru rugăciuni: Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului); O rugăciune de mulțumire; Două rugăciuni de intrare în noul an: una din tradiția liturgică română și slavă (cea care va fi citită și la slujba de Te Deum oficiată după Sfânta Liturghie în prima zi din an) și alta, din tradiția greacă.

O astfel de slujbă a fost rânduită să se oficieze la cumpăna dintre ani deoarece, pentru un creștin ortodox, cel mai folositor mod de a trăi trecerea dintre ani este, în primul rând, acela al rugăciunii de mulțumire, adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite, cu recunoștință pentru darul timpului vieții, acordat de Creator oamenilor. Timpul Bisericii este timpul mântuirii și este trăit de credincios ca răscumpărare prin pocăință a timpului pierdut în păcat, dar și ca posibilitate a împlinirii vocației sale prin fapte bune și pregătire pentru viața de comuniune veșnică de iubire cu Dumnezeu și cu semenii.