Patriarhul Daniel a vorbit vineri, 6 decembrie 2019, despre popularitatea de care se bucură Sfântul Ierarh Nicolae atât în București, în țară, cât și în întreaga Ortodoxie, ba chiar și printre creștinii romano-catolici, arătând că 44 de biserici din interiorul Capitalei îl au ca ocrotitor, principal sau secundar, pe Sfântul Nicolae, informează agenția de știri Basilica.

„Am constatat recent o foarte mare evlavie a clerului și credincioșilor din București pentru Sfântul Nicolae. (...) Știam că în București se află aproape 30 de biserici închinate Sfintei Cuvioase Parascheva, dar zilele trecute am cerut lista și am constatat cu mare bucurie că 44 de biserici din București – nu împrejurimi, ci numai din oraș, au hramul Sfântului Ierarh Nicolae, fie principal, fie secundar (...) Asta înseamnă că în Capitala țării noastre sfântul cu cea mai mare popularitate este Sfântul Nicolae. Niciun alt sfânt nu are atâtea biserici sub ocrotirea sa”, a declarat, vineri, patriarhul Daniel, după ce a slujit Sfânta Liturghie în paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul „Sfântul Grigorie Luminătorul”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a explicat de ce au dorit bucureștenii atât de mult ca Sfântul Nicolae să fie ocrotitor al bisericilor din Capitală: „Tocmai pentru a arăta că esența creștinismului este iubirea milostivă. (...) Sfântul Nicolae nu este cel mai mare dintre părinții bisericii ca teolog. Teologia lui este una simplă, a faptelor. El are calitățile pe care Mântuitorul Iisus Hristos le enumeră în Fericirile din Evanghelia după Sf. Ev. Luca: a fost și sărac cu duhul, adică smerit, și milostiv și însetat de dreptate, a fost prigonit și a răbdat. (...) El este popular nu pentru că a fost foarte învățat, ci pentru că a fost foarte bun”.

PF Daniel a explicat că, din acest motiv, Evanghelia care se citește pe 6 decembrie nu este cea obișnuită la prăznuirea unui ierarh, a Păstorului celui Bun, ci Fericirile după Sfântul Evanghelist Luca (Luca 6: 17-23). Potrivit acestuia, sfinții care se aseamănă cel mai mult cu Dumnezeu sunt sfinții milostivi și făcători de minuni, minuni săvârșite spre binele semenilor, nu pentru sine, în mod egoist.

„Este foarte important să înțelegem că generozitatea, dărnicia, creează legături deosebite între Dumnezeu cel milostiv și oamenii milostivi. Și lumea simte iubirea lui Hristos prin oamenii milostivi. (...) Poporul dreptcredincios a înțeles că adevărata bucurie nu e bucuria care vine din a răpi, a acumula bunuri, a poseda multe lucruri limitate și trecătoare, ci adevărata bucurie vine din dărnicie”, a precizat Patriarhul Daniel.

„Constatăm că «Orașul Bucuriei», cum a fost numit Bucureștiul în secolele trecute (Macariopolis sau Ilariopolis, în greacă) a descoperit că adevărata bucurie vine prin dărnicie. De aceea, Orașul Bucuriei a considerat că trebuie să aibă foarte multe biserici ocrotite de ierarhul dărniciei”, a remarcat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

„În Occident, sărbătoarea Sfântului Nicolae este numită «Santa Claus», adică Sfânta Sărbătoare a lui Nicolaus”, a explicat Patriarhul, tălmăcind semnificația din limba greacă a numelui „Nicolaus”, aceea de „popor biruitor” sau de „persoană care aparține unui popor biruitor, care biruiește ispitele și vrăjmașii slujind iubirii lui Hristos”.

PF Daniel le-a urat celor ce poartă numele Sfântului Nicolae „ani mulți cu sănătate, pace și bucurie”, să urmeze exemplul ierarhului și să apere dreapta credință în fața rătăcirilor sectare (precum Sfântul Nicolae a combătut arianismul, apărând Ortodoxia -nr.r.), să fie milostivi și să cultive virtuțile creștine.