Patriarhul Daniel a evidențiat joi modelul de apărător al valorilor morale oferit de Înaintemergătorul Domnului Iisus Hristos, în omilia rostită după oficierea Sfintei Liturghii la Altarul de vară „Sfântul Ioan Botezătorul” din incinta Reședinței Patriarhale, informează Agenția de Știri Basilica.

Creștinii ortodocși au celebrat joi ultima sărbătoare din anul bisericesc, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta s-a petrecut la ordinul Irodiadei, soția fratelui lui Irod Tetrarhul, femeie care însă trăia cu regele (fratele soțului ei - n.r.), fapt condamnat public de profetul înainte-mergător al Domnului Iisus Hristos, spre mânia curții regale, care l-a întemnițat și, ulterior, decapitat. Acest martiriu s-a petrecut din rânduială dumnezeiască, pentru ca și sufletelor ținute în iad din cauza păcatului strămoșesc să le poată vesti prorocul venirea Mântuitorului și apropierea eliberării lor.

Vorbind despre activitatea desfășurată de Sfântul Ioan în combaterea imoralității acelor vremuri, Patriarhul Daniel a subliniat că prorocul „este un protector al integrității familiei”, deoarece, pe lângă alte păcate omenești, „combătea dezordinea morală”. De aceea, creștinii care îl cinstesc pe Sfântul Ioan Botezătorul au datoria de a „păstra unitatea familiei”.

Înaintemergătorul Domnului îi mustra și pe „călcătorii de lege și era de partea celor asupriți și marginalizați”, trăsături care-l recomandă ca pe un apărător al dreptății sociale.

„El avea o predică deodată duhovnicească și socială”, subliniază Patriarhul Daniel, care-l consideră pe Sfântul Ioan Botezătorul „dascăl al pocăinței și sfânt rugător”.

„Este dascăl al pocăinței pentru că va mijloci pentru noi în ziua judecății și se roagă pentru cei care doresc să-și schimbe viața, să-și înnoiască sufletul”.

„Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima din anul bisericesc, care începe la 1 septembrie și se termină la 31 august”, a atras atenția Patriarhul Daniel, care a semnalat importanța de proniator în lucrarea de mântuire a neamului omenesc pe care a avut-o Înaintemergătorul Domnului. 

„Sfântul Ioan este deosebit de cinstit în Biserica Ortodoxă, având înscrise în calendar 6 zile de pomenire, dintre care 3 sunt cu cruce roșie”, a mai subliniat Patriarhul României.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews