ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel a explicat, în Joia Mare, trecerea de la sărbătoarea iudaică a eliberării din robia egipteană la Paștele cel Nou, sărbătoarea eliberării oamenilor din robia păcatului, iadului și morții, spunând că „Paștele cel Nou nu este ceva, este Cineva, este Hristos Însuși”, informează Basilica.

Potrivit sursei citate, Patriarhul României a pus în balanță masa intimă de Paști a evreilor cu Cina cea de Taină din Joia Mare. La Cina „de taină” sau „mistică”, Mântuitorul instituie un Nou legământ cu umanitatea: se aduce pe Sine jertfă pentru păcatul și păcatele lumii, „pentru păcatul neascultării protopărinților Adam și Eva din care derivă toate păcatele oamenilor – neascultarea de Dumnezeu.

„Hristos Domnul este cel în care Paștele iudaic se împlinește și se depășește. Este o anumită asemănare și în același timp o schimbare radicală. Niciun evreu, niciodată nu și-a putut închipui că pâinea pe care o binecuvintează devine trupul lui sau vinul din cupa pe care o binecuvânta la sfârșitul mesei de Paște devine sângele lui. Aceasta este noutatea radicală”, a spus Patriarhul României.

Astfel, a subliniat Patriarhul Daniel, „Deci Hristos este conținutul mistic, tainic al Sfintelor Paști”.
„Paștele cel Nou nu este ceva, este Cineva. Este Hristos Însuși”, a insistat Patriarhul Daniel, amintind cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Paștele nostru Hristos s-a jertfit pentru noi”.
Părintele Patriarh a spus că instituirea Sfintei Euharistii sau Cina cea de Taină arată „iubirea deplină până la sfârșit a lui Hristos”.

Patriarhul României a oficiat,  joi, 25 aprilie 2019, împreună cu membrii Sfântului Sinod, Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în cadrul căreia a avut loc sfințirea Marelui Mir.