Patriarhul Daniel a explicat, în Joia Mare, trecerea de la sărbătoarea iudaică a eliberării din robia egipteană la Paștele cel Nou, sărbătoarea eliberării oamenilor din robia păcatului, iadului și morții, spunând că „Paștele cel Nou nu este ceva, este Cineva, este Hristos Însuși”, informează Basilica.

Potrivit sursei citate, Patriarhul României a pus în balanță masa intimă de Paști a evreilor cu Cina cea de Taină din Joia Mare. La Cina „de taină” sau „mistică”, Mântuitorul instituie un Nou legământ cu umanitatea: se aduce pe Sine jertfă pentru păcatul și păcatele lumii, „pentru păcatul neascultării protopărinților Adam și Eva din care derivă toate păcatele oamenilor – neascultarea de Dumnezeu.

„Hristos Domnul este cel în care Paștele iudaic se împlinește și se depășește. Este o anumită asemănare și în același timp o schimbare radicală. Niciun evreu, niciodată nu și-a putut închipui că pâinea pe care o binecuvintează devine trupul lui sau vinul din cupa pe care o binecuvânta la sfârșitul mesei de Paște devine sângele lui. Aceasta este noutatea radicală”, a spus Patriarhul României.

Astfel, a subliniat Patriarhul Daniel, „Deci Hristos este conținutul mistic, tainic al Sfintelor Paști”.
„Paștele cel Nou nu este ceva, este Cineva. Este Hristos Însuși”, a insistat Patriarhul Daniel, amintind cuvintele Sfântului Apostol Pavel: „Paștele nostru Hristos s-a jertfit pentru noi”.
Părintele Patriarh a spus că instituirea Sfintei Euharistii sau Cina cea de Taină arată „iubirea deplină până la sfârșit a lui Hristos”.

Patriarhul României a oficiat,  joi, 25 aprilie 2019, împreună cu membrii Sfântului Sinod, Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în cadrul căreia a avut loc sfințirea Marelui Mir.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews