Patriarhul Daniel a sfințit luni Mirostirionul de la Mănăstirea "Duminica Sfinților Români" din Capitală, unde va avea loc pregătirea Marelui Mir, informează Agenția de știri Basilica.

„La această mănăstire și la Atelierele Patriarhiei Române, unde se pregătesc obiectele de cult pe care noi le găsim în Biserici, am găsit acest spațiu potrivit care a fost amenajat cu multă osteneală și bunăvoință”, a declarat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, explicând de ce a ales Mănăstirea Duminica Sfinților Români, față de paraclisul Mănăstirii Antim, unde se pregătea în trecut Marele Mir. 

Mitropolitul Laurențiu al Ardealului, Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul și Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, sunt ierarhii care au fost prezenți alături de Patriarhul Daniel luni, 22 aprilie 2019, la sfințirea Mirostirionului de la Mănăstirea Duminica Sfinților Români din Capitală. Întâi-stătătorul a evidențiat persoanele care au contribuit la amenajarea spațiului, felicitându-l în mod special pe arhim. Dionisie Constantin, Consilier Patriarhal.

Totodată, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat lucrarea de preparare a Marelui Mir.

„Așa cum prevede rânduiala, în aceste zile de luni, marți și miercuri se pregătește și se fierbe Marele Mir, iar în Sfânta și Marea Joi, în timpul Sfintei Liturghii, atunci când facem pomenirea instituirii Sfintei Euharistii la Cina cea de Taină, va fi sfințit Marele Mir” (...) „Acesta devine Sfântul și Marele Mir prin rugăciunea tuturor membrilor Sfântului Sinod prezenți în București, la Catedrala Patriarhală istorică”.

Patriarhul Daniel a argumentat de ce Marele Mir se pregătește în primele zile din Săptămâna Patimilor și se sfințește în Joia Mare, explicând că atât Marele Mir, cât și Sfânta Euharistie, se referă la Taina morții și Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

„Când Maria a uns picioarele Mântuitorului, El a interpretat acest gest zicând: A păstrat acest mir pentru îngroparea mea. În tradiția iudaică se folosea mirul pentru ungerea celor care trebuia să fie înmormântați”.

„Sfântul și Marele Mir se referă la îngroparea Mântuitorului Iisus Hristos, iar Sfânta Euharistie la moartea jertfelnică pe Cruce, anunțată cu anticipație în timpul instituirii Paștilor Noului Legământ”.

Întâi-stătătorul Bisericii Ortodoxe Române a afirmat că sfințirea Marelui Mir „este o mare taină”, pentru că în ea „este exprimată credința noastră în Hristos și legătura cu Mântuitorul, Care este numit Mirul cel Sfânt”.

„Hristos, în limba greacă, înseamnă Unsul lui Dumnezeu, fiind uns cu Duhul Sfânt. Deci, numele Mântuitorului este Mirul cel Sfânt, El, cel uns cu Duhul Sfânt, trimis de Dumnezeu Tatăl ca să mântuiască lumea”.

Patriarhul Daniel a reamintit că pregătirea și Sfințirea Marelui Mir este un „prilej de mare bucurie și de mare solemnitate” și un privilegiu cuvenit bisericilor naționale autocefale, statut de care se bucură și Biserica Ortodoxă Română, încă din 1885, potrivit Doxologia.

În timpul pregătirii Marelui Mir se va citi încontinuu din Sfânta Evanghelie și din Psaltire.