ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul României a împlinit luni vârsta de 68 de ani. Aniversarea a fost marcată prin rugăciuni de mulțumire aduse lui Dumnezeu pentru realizările recente din viața Bisericii Ortodoxe Române și a Patriarhului Daniel, informează Agenția de Știri Basilica.
 
„Biserica Ortodoxă Română va continua să joace un rol deosebit de important în societatea românească”, a declarat luni Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, în mesajul de felicitare pe care l-a prezentat personal patriarhului. Sărbătoarea oficială a conducătorului Bisericii Ortodoxe Române este însă marcată anual la 30 septembrie, data la care acesta a fost întronizat,  în 2007.
 
Potrivit sursei citate, Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A îmbrățișat viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.

După trei ani a fost hirotonit arhiereu și a slujit timp de câteva luni ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, devenind din 7 iunie 1990 Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

La Iași a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. De notat sunt demersurile de consolidare și restaurare a Catedralei mitropolitane din Iași, fondarea Centrului de Diagnostic și Tratament Providența. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.

Din septembrie 2007 este Patriarhul României.

În această demnitate, încă de la începutul misiunii sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a asigurat continuarea proiectelor aflate în desfășurare la acea vreme și inițierea unor noi proiecte fără a despărți Liturghia de filantropie și filantropia de Liturghie sau opera socială de viața duhovnicească.

Cea mai cunoscută dintre realizările actualului Conducător al Bisericii noastre este împlinirea unui vechi deziderat al românilor: Catedrala Națională care a fost sfințită la o sută de ani de la Marea Unire. Totodată, Părintele Patriarh Daniel a acordat o atenție deosebită predecesorilor, martirilor și sfinților români. În timpul patriarhatului său au fost canonizați 33 de sfinți români. 
 
A fost declarat „Omul anului 2018” de către România Liberă.