ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți 19 februarie, la Casa Artelor „Dinu Lipatti” are loc evenimentul „Ziua Brâncuși la Casa Artelor Dinu Lipatti”, organizat ca omagiu pentru genialul sculptor român, Constantin Brâncuși, informează un comunicat de presă.

„În continuarea evenimentelor prin care Casa Artelor „Dinu Lipatti” sărbătorește marile valori ale culturii române, din toate domeniile, vă invităm la evenimentul ce va debuta la ora 18:00, prin vizionarea expoziției în aer liber „Constantin Brâncuși – Viața și creația”, o istorie a activității sale, cu detalii despre cele mai importante opere, precum și povești despre marile sale iubiri.

De la aceeași oră, în Salonul de muzică al Casei Artelor "Dinu Lipatti”, va avea loc conferința „Brâncuși și modernitatea” susținută de prof.univ.dr. Cristian-Robert Velescu. 
Profesor de istoria artei la Universitatea Națională de Arte, Cristian-Robert Velescu este membru al secției de critică al Uniunii Artiștilor Plastici, autor al mai multor cărți dedicate modernității românești și europene, dar și avangardei istorice, precum "Brâncuși inițiatul”, „Formă și semnificație în arta românească modernă - exemplul lui Brâncuși”. A publicat studii și articole despre Constantin Brâncuși în reviste și publicații din străinătate.

De la orele 19:00, publicul este invitat să vizioneze proiecția filmului documentar „Brâncuși” realizat în anul 1996. Filmul se bazează pe un text real, documentar, notițe ale lui Brâncuși, rămase la prieteni sau în custodia legatarilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film îi aparțin marelui sculptor.

Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu regizorul și scenaristul filmului, Cornel Mihalache. Născut în București, regizorul Cornel Mihalache a absolvit Academia de Teatru și Film I.L.Caragiale. Între 1983 și 1997 a fost angajat la Studioul de film documentar Sahiafilm, anul 1997 fiind și cel care în care a devenit regizor la Televiziunea Română. A regizat piese la Teatrul Nottara, Teatrul din Oradea și la TVR. Ca regizor de film a realizat documentarele "De Crăciun ne-am luat rația de libertate”, „Sculptorul”, „Hobița, coloana și tractorul”, „Căpșuni în aprilie”, „Blestemul lui Brâncuși”.

Conceptul evenimentului aparține regizoarei Alice Barb, directorul fondator al Casei Artelor "Dinu Lipatti”.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile”, sună textul invitației.