Despre genialitatea lui Petre Țuțea s-au scris și spus multe. Martori au fost contemporanii săi, dar și scrierile pe care le-a lăsat în urmă.

După 45 de ani de comunism, românii au ajuns să cunoască vorbele și gândurile lui Țuțea, acestea devenind adevărate vedete pe rețelele de socializare.

E bine de știut, însă, că și conducătorii statului român l-a onorat pe Țuțea. Și nu o dată.

Primul a fost Regele Carol al II-lea. Acesta i-a oferit diploma "Coroana României” în grad de cavaler la 7 mai 1937. Trei ani mai târziu, tot Regele Carol îl onora cu diploma "Meritul comercial şi industrial” cl.I. Era 9 mai 1940.

Peste fix un an, Petre Țuțea era onorat de ambii conducători ai țării: Regele Mihai I și Mareșalul Ion Antonescu. Acești i-au înmânat diploma "Steaua României” în grad de cavaler.

Ultima distincție a venit în 1943, tot în preajma sărbătorii naționale de 10 mai: Diploma "Coroana României” în grad de ofiţer, 9 mai 1943, oferită de regele Mihai şi de mareşalul Antonescu.

Aceste distincții au fost descoperite într-unul din dosarele de la CNSAS ale marelui economist și au fost publicate pe siteul Mânăstirii Petru-Vodă.

Sub noua lege adopată de Parlament, este interzisă omagierea publică a persoanelor condamnate în timpul regimului comunist.

 

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews