ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pictorul expresionist Bogdan Mihai Radu a cucerit inimile iubitorilor de artă britanici și a câștigat premiul I la Oxford International Art Fair 2018 (OIAF).

„Expresionismul abstract al lui Bogdan Mihai Radu este curajos și frapant, încărcat de stările sufletești și de emoțiile cu care spune o poveste din viața sa, un episod traumatizant și o stare psihologică dificilă pe care Bogdan le zugrăvește pe pânzele sale", precizează organizatorii festivalului, într-un comunicat publicat pe site-ul evenimentului.

Este prima participare a artistului român la un târg internațional de artă, care îi aduce și primul premiu de profil. Și care îl înscrie automat și la Târgul Internațional de Artă de la Tokyo, organizat de aceeași companie promotoare a târgului de la Oxford.

Premiul i-a fost înmânat pictorului român de către Richard Knight (fost specialist pe artă veche și secolul 19 al celebrei case de licitații Christie's). Locul doi a fost ocupat de artista de origine islandeză Kristjana Williams, iar locul trei i-a revenit artistului scoțian John Ryan.

Cea de-a 5-a ediție anuală a Oxford International Art Fair a avut loc între 23 și 25 februarie 2018 la primăria celebrului oraș britanic, iar la evenimentul ce a reușit să adune laolaltă „cele mai inovative lucrări, realizate atât de artiști recunoscuți cât și de artiști aflați la debut” au participat mii de iubitori ai artei.

„Am selectat cu grijă artiștii invitați să expună, astfel încât doar cea mai inovativă și reflexivă artă contemporană să fie prezentă la târg”, a declarat unul dintre organizatori, Joëlle Dinnage.

Paralizat, a pictat cu pensula în gură

„Nu pot trăi fără să pictez, pentru că doar atunci când pictez mă simt viu cu adevărat”, spune despre el Bogdan Mihai Radu.

Pasiunea pentru pictură a început în copilărie, la vârsta de 10 ani, după ce a văzut un film despre un pictor care falsifica tablouri.

Bogdan picta noaptea, când nu îl vedea nimeni, iar tablourile le ascundea sub pat. Nu a renunțat la visul lui nici măcar atunci când a rămas paralizat, din cauza unei boli. Timp de doi ani, el nu și-a putut folosi mâinile.

Dar a continuat să picteze, chiar și în spital, ținând pensula în gură: „A fost o perioadă foarte dificilă din viața mea, am trecut cu greu peste. Practic, după acea perioadă am ajuns să lucrez foarte multe flori, pentru că în fiecare zi când eram la spital primeam tot timpul flori și era o bucurie”, a declarat pictorul pentru observator.tv (https://observator.tv/social/un-pictor-roman-a-cucerit-inimile-britanicilor-bogdan-mihai-radu-sia-primit-premiul-chiar-de-ziua-sa-243968.html).

Acum, Bogdan Mihai Radu are clienți în toată lumea. A vândut cel mai scump tablou cu 5.000 de euro, dar pentru el este abia începutul.

Pe britanici, i-a cucerit prin tehnica sa, dar mai ales prin emoțiile pe care le transmit tablourile semnate de el. „Am avut o serie de trei tablouri, din noua mea serie care se numește Searching. Un peisaj și o marină foarte mare de 3 metri pe un metru jumătate și încă alte două piese”, spune pictorul.