ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Piesa de teatru „Candele nestinse - Mărturii din închisorile comuniste”, a regizoarei Ivona Boitan, va putea fi urmărită de românii din Belgia și de „de toți cei interesați de trecutul apropiat al României” în perioada 15-16 aprilie, chiar în Postul Paștilor, informează un comunicat de presă.

„Asociația non-profit Agora for Life adresează  celor interesați o invitație la meditație, la neuitare. La aducerea aminte a patimilor martirilor noștri în temnițele comuniste. În 15 aprilie piesa va putea fi văzută la Biserica Regală Sf Maria din Bruxelles, prin bunăvoința Misiunii Greco-Catolice Române din Bruxelles și a părintelui Filip Cheresi, iar în 16 aprilie va ajunge la Parohia Nașterea Maicii Domnului din Antwerpen, cu sprijinul neprețuit  al părintelui George Vâlcu și  Parohiei Ortodoxe Antwerpen”, se arată în comunicat.

„Cea mai mare victorie a comunismului – o victorie relevată dramatic abia după 1989 – a fost crearea omului fără memorie, a omului nou cu creierul spălat, care nu trebuie să-și amintească nici ce a fost, nici ce a avut, nici ce a făcut înainte de comunism.”( site-ul Fundației Academiei Civice). Dar noi nu trebuie nicicând să uităm că neamul nostru a dat oameni care au preferat să moară decât să renunțe la crezul lor”, arată organizatorii.

Ivona Boitan, autoarea piesei, marturisea: „Această piesă are un destin al ei aparte, un traseu special pe care nu mi-l pot explica decât ca lucrare a sfinților pe care-i reprezintă!”
 
În turneul din Belgia vor evolua actorii Ana Calciu, Bogdan Iacob, Tomi Cristin și ValentinParaschivu. Textul și regia sunt semnate de Ivona Boitan, scenografia este realizată de Ileana Zirra, iar designul de sunet, de Iuliana Olteanu.