ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Provocare în această seară pe scena Teatrului Bulandra: dramatizarea anchetei deținuților din lotul Rugul Aprins.

„Am urât toată viața profesorii și preoții și am ajuns să anchetez numai profesori și preoți!” este replica plutonierului aspirant din debutul piesei. Rugul Aprins a fost o mișcare în anii 50 de recuperare a profunzimilor creștinismului care însă a fost învinuită de regimul comunist ca fiind contrarevoluție.

Printre cei arestați în 1958 se numărau Vasile Voiculescu, Arsenie Papacioc, Bartolomeu Anania sau Arsenie Boca. Sentințele vor fi între 5 și 25 de ani sub acuzația de „crimă de activitate intensă contra clasei muncitoare și mișcării revoluționare”.

Piesa de teatru „Candele nestinse” revelează în clar radiografia tragicomică a sistemului comunist, de la Dej la Ceaușescu, cu trimiteri fine la situația din zilele noastre.

Textul și regia aparțin Ivonei Boitan, din distribuție fac parte Ana Calciu, Tomi Cristin, Bogdan Iacob, Damian Victor Oancea. Proiectul este realizat de Compania Zona.

Marți 31 octombrie se va juca cea de-a doua reprezentație a piesei pe care sper să o vedem pe cât mai multe scene din țară.