ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În 20 iunie 1995 a murit Emil Cioran

EMIL CIORAN CU PĂRINȚII ȘI FRAȚII SĂI LA RĂȘINARI:



Foto: Aurel – fratele, Pr. Emilian – tatăl, Virginia – sora, Emil Cioran – viitorul scriitor și Elvira – mama

Despre cei doi frați legionari (foto sus): „După nu știu câte ore cu trenul, am coborât în gară la Paris. Aurel, cu totul alt temperament, până în ultimul moment nu s-a pregătit. În sfârșit, a coborât și ne aștepta un domn de statură mijlocie, cu haină trei sferturi, cu un chipiu, și, când s-au văzut, a zis Emil: «Servus, mă frate!». Acest «servus» al nostru, ardelenesc. Se vedeau după 40 de ani.” – Eleonora Cioran, soția lui Aurel

21 iunie 1922 - La 100 de ani de la plecarea lui Take Ionescu să ne amintim ce spunea Caragiale despre concitadinul său:

„Este adevărat că Take lonescu promitea mult și că tot ce a promis până acum a îndeplinit cu prisos potrivit vârstei; și mereu promite mult și, poate, va îndeplini și mai mult. Fără îndoială acest om care posedă o mare virtute, ambițiunea, posedă și toate mijloacele de izbândă; și e știut că nu e virtute socială mai mare decât ambițiunea, când ajutată de un potrivit talent, e insuflată de dragostea binelui public.” Din păcate s-a stins la 21 iunie 1922.

 

„Lui Take Ionescu, urmașii politici i-au ridicat o statuie în aproprierea locuinței sale. Statuia a fost demolată de comuniști în etapa a doua a acestui demers, și de 32 de ani se așteaptă refacerea statuii marelui politician.”, a informat cercetătorul Cezar Buiumaci, de la Muzeul Municipiului București.

22 iunie 1992 - 3 decenii de la plecarea la cele veșnice a lui Constantin Virgil Gheorghiu, autorul „Orei 25”

Paris, 22 iunie 1992, ora 5, 30 dimineața, într-un spital parizian, după decenii de exil, Constantin Virgil Gheorghiu, cel mai tradus scriitor român din toate timpurile, pleca din această lume - după ce întreaga sa viață pământească o trăise cu un dor neostoit de Hristos. Și de România. A lăsat în urmă peste 35 de cărți, amintește etnologul Gheorghiță Ciocioi, traducător al operei preotului-jurnalist și scriitor. Opera sa fost tradusă/recuperată în totalitate în românește, printr-un efort excepțional, de Editura Sophia.

Ultimul roman, rămas în manuscris (în limba franceză), al marelui român: Dracula în Carpați. Publicat în românește la Editura Sophia: