ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a început luni, 15 iunie 2020, și durează 14 zile, până la sărbătoarea Sfinților Apostoli de luni, 29 iunie.
 
Pentru contribuția fundamentală pe care aceștia au avut-o în răspândirea Evangheliei și în organizarea Bisericii creștine din primele secole, rânduiala prevede ca prăznuirea lor să fie pregătită printr-o perioadă de post. Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, Postul Sfinților Apostoli are o durată variabilă de la an la an, începutul său fiind calculat în funcție de Sfintele Paști, sărbătoare ce nu are o dată fixă. 

Potrivit portalului Doxologia, primele referiri la Postul Sfinților Apostoli le găsim în secolul al IV-lea, în Constituțiile Apostolice, iar, mai apoi, în scrierile Sfinților Atanasie cel Mare sau Leon cel Mare. Mărturii ulterioare se găsesc la Sfântul Atanasie cel Mare, la Teodoret, Episcopul Cirului, sau la Sfântul Leon cel Mare, care numește perioada aceasta „Postul de vară” sau Postul Cincizecimii.

Postul Sâmpetrului, cum mai este numit de popor, este o perioadă în care hrana fizică se diminuează pentru a spori hrana spirituală: rugăciunea și faptele de milostenie, alături de gândul cel bun la activitatea misionară pe care cei doi mari Apostoli au desfășurat-o pentru vestirea Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos.