ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pare incredibil, dar un tablou rar al lui Nicolae Tonitza a fost tăiat în două, în urmă cu câteva decenii, și scos la vânzare pe bucăți.

Descoperirea a fost făcută de o casă de licitații din București, care a reușit să găsească bucățile despărțite. Acum, găsirea unui cumpărător pentru ambele jumătăți ar fi șansa reîntregirii tabloului. 

Totul a ieșit la iveală când doi colecționari au adus la galerie două peisaje de iarnă. Unul era clar o operă Tonitza. Celălalt proprietar a cerut o certificare. Surpriza a fost imensă când s-a descoperit că lucrările formează, de fapt, un singur tablou. Cei doi colecționari nu se cunosc și nu s-au văzut niciodată.

Galeria de artă va organiza o licitație pe 9 decembrie, sperând să găsească un singur cumpărător pentru a restaura lucrarea, potrivit tvr.ro. Nici unul din cei doi proprietari nu vrea să cumpere cealaltă jumătate.

În istoria artei se mai cunoaște un singur caz similar, capodopera "Drum de țară" a lui Ioan Andreescu.