ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Mii de credinicioşi au fost prezenţi duminică, 08 noiembrie 2015, la Sfânta Liturghie oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, la Mănăstirea Zosin. Slujba a fost săvârşită în Aghiasmatarul din cadrul aşezământului monahal, anunță basilica.ro.

Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au slujit şi:

    Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei;
    Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor;
    Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor;
    Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului;
    Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor;
    Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord;
    Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal;
    Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor;

În această Duminică, creştinii ortodocşi sărbătoresc şi Soborului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri. Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil şi Varahil, însă cei mai importanţi dintre ei, cei mai cunoscuţi şi mai populari sunt Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Sfinţii îngeri caută să-i unească pe oameni cu Dumnezeu

În cuvântul de învăţătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că sărbătoarea aceasta este expresia evlaviei pe care credincioșii o au față de mesagerii lui Dumnezeu și ocrotitorii oamenilor.

„Îngerii sunt fiinţe raţionale, fără trup, înzestraţi cu minte, voinţă şi putere. Ei reprezintă lumea creată nevăzută, adică netrupească, care nu poate fi văzută cu ochii trupeşti. Îngerii buni sunt cei care împlinesc voia lui Dumnezeu. Ei sunt duhuri trimise spre slujire pentru cei care vor dobândi mântuirea. Deci, scopul lor este de a binevesti voia lui Dumnezeu pentru ca oamenii să se mântuiască. Ce este mîntuirea? Mântuirea este unirea oamenilor cu Dumnezeu Cel veşnic viu. De aceea, pe de-o parte demonii caută să despartă pe oameni de Dumnezeu şi să îi dezbine întreolaltă, iar sfinţii îngeri caută să-i unească pe oameni cu Dumnezeu, să-i apropie unii de alţii ca să arate frumuseţea comuniunii oamenilor cu Dumnezeu şi întreolaltă”, a spus Preafericirea Sa potrivit Radio TRINITAS.

Fiecare om are un înger deopotrivă păzitor al sufletului și al trupului, a mai spui Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

„Mântuitorul Iisus Hristos a spus: «Să nu disprețuiți pe cei mai mici dintre voi pentru că îngerii lor din Ceruri văd pururi fața Tatălui Meu care se află în ceruri». Adică în ceruri există îngeri păzitori și pentru cel mai modest și mai smerit dintre oameni. Pe baza acestei mărturii a Sfintei Scripturi, Biserica învață că fiecare om are un înger păzitor și noi cerem adesea în slujbele noastre «înger de pace, credincios, îndreptător păzitor al sufletelor şi al trupurilor noastre». De aceea, foarte adesea, îngerul păzitor a ferit de primejdii mari pe cei care erau credincioşi şi şi-au pus nădejdea în Dumnezeu. Acest înger păzitor este invocat în rugăciunile de seară şi anume îi cerem ca să ne ierte pentru ce am greşit în ziua respectivă în faţa lui Dumnezeu şi să ne călăuzească spre toată fapta cea bună”, a mai precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul României i-a felicitat pe toți cei care-și serbează astăzi onomastica.

„Felicităm pe toţi cei ce poartă numele de Mihail sau Mihaela, Gabriel sau Gabriela, Rafael şi toate celelalte nume. Vă dorim tuturor sănătate şi mântuire, mult ajutor de la Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews