ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O reproducere a sculpturii ”Cocoșul” de Brâncuși, realizată de sculptorul Rodion Gheorghiță, s-a constituit în Premiul Academiei Tomitane oferit la Torino de Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, poetului grec Dinos Koubatis.

Născut la Atena, absolvent al Facultății de Filologie și Teatru, profesor de studii bizantine la Universitatea din Valencia, membru de onoare al Academiei de Științe din Kiev, al Academiei Felgueira din Portugalia, al Societății Scriitorilor din Grecia, al Societății Naționale a Scriitorilor din Cipru și al Academiei Tomitane, opera sa a fost recompensată o seamă de premii naționale și internaționale, fiind tradusă în numeroase limbi: franceză, engleză, spaniolă, italiană, română, poloneză ș.a..

Decernarea, la finalul simpozionului „Cultura română, cultură europeană”, manifestare ce s-a desfășurat la Biblioteca Națională Universitară din Torino, sub egida "Academiei Europeane de Științe, Arte și Literatură”, informează Revista locală „Inspirație Românească”.

Românii și italienii din Torino au putut admira la faimoasa Bibliotecă din Torino unde a avut în trecut o manifestare culturală și marele român Vasile Alecsandri o impresionantă colecție de sculpturi realizate de artistul Rodion Gheorghiță după operele pierdute ale marelui sculptor Constantin Brâncuși, precum și lucrări de artă digitală semnate de tânărul artist Mihai Dionis Barbu. Bijuteroa manifestării a fost un manuscris original din anul 501, ce poartă scrisul lui Ioan Cassian, Sfântul protoromân născut în «Scythia minor», Dobrogea de astăzi.

Palimpsestul Sfântului Ioan Cassian face parte din arhivele Bibliotecii Naționale din Torino și a fost expus pentru prima dată publicului larg, fapt ce a conferit o mai mare importanță evenimentului desfășurat recent la poalele Alpilor.

Un moment de o mare încărcătură spirituală a fost prilejuit și de bucuria și onoarea de a-l avea în mijlocul acestei acțiuni pe Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, cel care a făcut o frumoasă expunere a vieții Sfântului Ioan Casian, precum și a altor sfinți români, transmițând celor prezenți mesaje calde și învățături cu folos duhovnicesc.”, scrie revista „Inspirație Românească”.

În cadrul evenimentului, pragul Bibliotecii Naționale din Torino a fost trecut de numeroși invitați de onoare, precum viceprimarul orașului Torino, Michela Favarofilosoful Constantin Barbu, Excelența Sa Bogdan Cuza (strănepotul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza), precum și profesori, jurnaliști, scriitori, poeți, artiști, preoți, oameni de cultură din Italia, România și alte țări ale lumii. Cu toții au conferit strălucire culturii române la Torino.

Vom reveni cu detalii de la impresionanta manifestare culturală.

Sâmbătă dimineață, la Biserica Sfânta Parascheva din Torino, a avut loc o slujire Arhierească a Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul căreia s-a săvârșit și parastasul vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, la 16 ani de la adormire. Imagini în continuare: