ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O serie de imagini de la prima auto-operație de hernie din lume (chirurg dr. Alexandru Tzaicu), precum și fotografii medicale vechi (1890 - 1910) realizate de Nestor Heck, „fotograful lui Mihai Eminescu”, vor putea fi vizionate pentru prima dată în cadrul expoziției „Medicina în fotografia de secol XIX”, care va avea vernisajul vineri, 30 septembrie, ora 19:00, la Haart Studio (Str. Vasile Lascăr, nr.63, București). Evenimentul face parte din programul Nopții Albe a Galeriilor 2016 și este organizat de platforma Fotografiemedicala.ro, împreună cu Asociația SMART MED. 

Urmând să fie casate și aruncate, un set de fotografii care poartă semnătura artistului Nestor Heck, cel mai cunoscut fotograf ieșean al vremii, precum și alte câteva imagini care prezintă  pacienți și patologii au fost salvate, îngrijite și arhivate de dr. Richard CONSTANTINESCU, iatroistoriograf, coordonator al Fototecii medicinei românești și cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. 

 „În ultimii zece ani am salvat de la ghena istoriei multe documente, cărți și fotografii vechi. Pe unele le-am restaurat și expus în Muzeul de Istorie a Medicinei al U.M.F. «Gr. T. Popa» Iași, pe care l-am și coordonat, iar altele așteaptă să fie resuscitate. Când am avut ocazia am achiziționat diverse obiecte medicale de la anticari. Așa s-a întâmplat și cu o fotografie aparținând lui Nestor Heck, care zăcea în vitrina unui magazin de vechituri din capitală. Din anul 2013 am inițiat și coordonez «Fototeca medicinei românești» ce are ca scop valorificarea documentelor vizuale ale trecutului medical din spațiul românesc. Până la acest moment am adunat câteva mii de fotografii, cărți poștale și documente diverse” spune dr. Richard Constantinescu (richardconstantinescu.com), care va lua cuvântul la vernisajul expoziției. 

Imaginile din arhiva „Dr. Richard Constantinescu” marchează începutul fotografiei medicale în Romania, un domeniu cu o istorie întreruptă. „Dacă în secolul XIX, dar chiar și mai târziu, unele spitale aveau un fotograf angajat pentru a documenta activitatea medicală, astăzi ne lipsește acest tip de documentare. Pe de altă parte, tehnologia le permite medicilor să fotografieze ei înșiși ceea ce consideră demn de păstrat, dar chiar și în conditiile acestea spitalele din  Marea Britanie și din S.U.A. au departamente dedicate fotografiei și ilustrației medicale, precum și facultăți care oferă această specializare. În România, ne-am propus să promovăm și să dezvoltăm acest domeniu prin proiectele platformei Fotografiemedicala.ro și a Asociației SMART MED”, spune Cristina BOBE, inițiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România (fotografiemedicala.ro) și președintele Asociației SMART MED.

Expoziția „Medicina în fotografia de secol XIX” va putea fi vizitată în perioada 30 septembrie – 14 octombrie. Cu ocazia Nopții Albe a Galeriilor, programul de vizitare pentru ziua de 30 septembrie va fi cuprins între orele 19:00 și 03:00, iar în celelalte zile, expoziția va putea fi vizitată între orele 10:00 și 20:00, cu o programare prealabilă printr-un e-mail trimis la adresa office@smart-med.ro.

Noaptea Albă a Galeriilor a fost primul eveniment cultural nocturn din România după Noaptea Muzeelor. De-a lungul celor nouă ediții desfășurate până în prezent, Noaptea Albă a Galeriilor a pus bazele unei platforme de promovare a artei contemporane și a tinerilor artiști români, atât prin încurajarea contactului dintre artiști și galerii sau spații dedicate artei contemporane, cât și prin prezentarea artiștilor unui public extins, căruia îi oferă în fiecare an oportunitatea de a descoperi arta generației din care face parte.

Asociația SMART MED este o organizație non-profit și non-guvernamentală care desfășoară proiecte axate pe artă și medicină și care are ca scop inițierea unei colaborări pe termen lung între medici, artisti și pacienți prin organizarea de expoziții de artă în spitale, dezbateri și întâlniri periodice, cluburi de lectură și de film, proiecte de artă participativă. De asemenea, asociația promovează și fotografia medicală în Romania, un domeniu puțin cunoscut și practicat, prin proiectul Gentle Violence și platfoma online Fotografiemedicala.ro. 

Organizatori: Fotografiemedicala.ro și Asociația SMART MED
Parteneri: Haart Studio | www.haartstudio.com