ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Custodele Coroanei Margareta a participat, alături de principele Radu, de principesele Sofia și Elena, de principele Leka al Albaniei și de alte 50 de personalități din România, Suedia, Olanda, Belgia, Germania, Franța, Italia, Spania, Elveția, la un eveniment dedicat împlinirii a 30 de ani de la venirea Majestății Sale în țară, desfășurat vineri la Librăria Cărturești Carusel din Capitală.
 
Cu această ocazie, Principesa Margareta a declarat că nu s-a gândit niciodată să renunțe la a sluji România în cei 30 de ani de când a călcat pe pământ românesc, motivând că aceasta este țara sa, relatează Agerpres.

„Nu, nu, nu, nu. Niciodată. Din când în când mi-a fost... oooo... nu mai pot, dar nu, de renunțat, nu. E țara mea”, a declarat Custodele Coroanei la finalul lansării volumelor „Lumea Majestății Sale” și „Trei Decenii ale Coroanei”.

Principesa Margareta a rememorat momentul venirii sale în România post-comunistă și al întemeierii fundației regale care îi poartă numele.

„Când am fost pe pământ românesc, aceasta a fost ceva teribil, într-un fel. Prea mult, că nu sunt cuvinte. Și am creat imediat o echipă, Fundația (Fundația Regală Margareta a României - n.r.). Și sora mea a fost cu mine în avion. (...) Eu sunt o persoană de echipă. Deci, asta a fost cel mai important lucru. Nu îmi place să fiu lăudată. Asta nu e important. Important este că oamenii au înțeles mai bine ce este România, care nu a fost pe hartă atunci și că am reușit să facem ceva și fiecare din persoanele de aici nu numai că au scris ceva, ci au dat și pentru Fundație. Fiecare a dat generos. Sau timp, sau obiecte, sau bani, sau personalitate, profesionalism, ceva. Foarte frumos pentru țara noastră”, a povestit MS Margareta presei.

Custodele a mărturisit că realizarea fundației și căsătoria cu Principele Radu au fost cele mai frumoase momente din cei 30 de ani petrecuți pe pământ românesc, iar cel mai greu - când autoritățile anilor '90 nu au permis șederea Regelui Mihai în România.

„Când am creat fundația, asta e prima, pentru că am văzut că oamenii au voință, au generozitate și când m-am căsătorit, evident, când m-am întâlnit cu Principele. Când a fost dat afară Regele Mihai, tatăl meu, a fost teribil”, și-a amintit principesa.

MS Margareta a mărturisit că iubește generozitatea românilor, simțul umorului, energia creativă și faptul că „din când în când sunt încăpățânați”.

A mai afirmat că îi place Săvârșinul, dar și alte orașe, care au fiecare ceva deosebit, și a adăugat că în acești 30 de ani a învățat „că nu trebuie niciodată să abandonăm”. 

„Să mergem înainte, pas cu pas, încet, încet, așa și în sfârșit putem să ridicăm capul să vedem și soarele”, a încheiat Custodele Coroanei României.
 
MS Margareta și sora ei, Principesa Sofia, au călcat pentru prima oară pe pământ românesc la 18 ianuarie 1990. Acesta a fost momentul întoarcerii Familiei Regale în România, după 42 de ani de la plecarea în exil a Regelui Mihai și a Reginei-Mamă, la 4 ianuarie 1948, în urma forțării abdicării monarhului de către reprezentanții regimului comunist, care se grăbeau să proclame Republica Populară Romînă.