„Revoluția din Decembrie 1989 este momentul fondator al libertății religioase și punctul de cotitură majoră în ceea ce privește raportarea statului la organizațiile religioase”, a afirmat vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, într-un mesaj prezentat, joi, în cadrul conferinței internaționale „Dimensiunea pozitivă a libertății religioase: cum pot guvernele să sprijine organizațiile religioase”, potrivit Agerpres.

„România sărbătorește în acest an 30 de ani de la Revoluția din Decembrie și, implicit, trecerea de la un regim comunist la un regim democratic fondat pe centralizarea drepturilor și libertăților cetățenești. Și în domeniul vieții religioase, această trecere a fost una radicală. Socotim Revoluția din Decembrie 1989 momentul fondator al libertății religioase și punctul de cotitură majoră în ceea ce privește raportarea statului la organizațiile religioase. Dacă de la înființarea statului român modern în anii 1860 și până la Revoluția din Decembrie 1989 misiunea statului în privința vieții religioase a fost aceea de supraveghere și control al cultelor, începând cu anul 1990, statul român și-a asumat sprijinirea exercitării libertății religioase de către cetățeni și sprijinirea activității cultelor religioase devenite cu adevărat autohtone și libere față de stat. Statul român și-a asumat neutralitatea în privința vieții religioase, la fel ca în în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene”, a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Acesta a atras atenția că România a aderat la tratatele internaționale care proclamă supremația libertății religioase și a libertății de conștiință.

„Noua Constituție din anul 1991 prevedea libertatea de conștiință, iar Legea privind libertatea religioasă din anul 2006, promulgată în 2007, reia și consfințește principiile la care România deja aderase în scopul consolidării democrației. De remarcat că actuala lege a cultelor, în vigoare începând cu anul 2006, se numește în primul rând Legea libertății religioase și mai apoi a regimului general al cultelor, accentuând supremația libertății religioase. Suntem la 30 de ani de la Revoluția din '89 și de aceea cred că este important să subliniez importanța fundamentală a liberalizării vieții religioase începută chiar în tumultul zilelor Revoluției și angajamentul ferm de a respecta libertatea religioasă în cele mai mici detalii, angajament de la care statul român nu se abate”, a adăugat vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Potrivit acestuia, Parlamentul României acordă o atenție deosebită domeniului vieții religioase, în cadrul Camerei Deputaților funcționând Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale, precum și un grup ecumenic de rugăciune, cu reuniuni săptămânale.

Florin iordache a amintit de deținuții politic și de martirii pentru credință din închisorile comuniste, care au fost persecutați de autoritățile statului pentru că nu și-au abandonat libertatea de conștiință sau libertatea religioasă. Aceste încălcări ale drepturilor omului de către stat nu trebuie să se mai întâmple niciodată, este de părere vicepreședintele Camerei Deputaților.

„Sacrificiul lor este cel mai bun exemplu, care ne demonstrează că viața nu mai are sens atunci când se pierde legătura cu Dumnezeu, conform propriului crez interior. Persecutați, înfometați și torturați în cele mai sinistre închisori comuniste, acești oameni au ales să moară decât să renunțe la credință. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple niciodată și tocmai de aceea cred că este nevoie de astfel de dezbateri, care să ne amintească permanent că suprimarea drepturilor fundamentale nu poate duce decât la orori în societate”, a concluzionat vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews