ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


2023 va prilejui manifestări dedicate personalității lui Dimitrie Cantemir, cărturar de talie europeană, Domn al Moldovei, cu prilejul împlinirii a 350 de ani de la nașterea sa (26 octombrie 1673).

Festivitățile aniversare au debutat cu vernisarea expoziției „Dimitrie Cantemir – 350 de ani de la naștere", organizată de Biblioteca Academiei Române în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române. Evenimentul s-a desfășurat marți, 17 ianuarie 2023, în Sala „Theodor Pallady" din Calea Victoriei nr. 125, în prezența unui numeros public. Cu acest prilej, au evocat personalitatea și câteva din realizările marelui erudit Dimitrie Cantemir: Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, director general al Bibliotecii Academiei Române; acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române; prof.dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române – București; Constantin Barbu, membru titular al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris, coordonator al ediției facsimilate „Dimitrie Cantemir"; Cristina Popescu, director al Romfilatelia și Gabriela Dumitrescu, șef al Cabinetului Manuscrise-Carte Rară, curatorul expoziției, transmite Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

În expoziție se pot admira, până pe 27 ianuarie a.c., manuscrise, portrete, documente istorice din scurta perioadă în care Dimitrie Cantemir a fost domn al Moldovei, mărturii ale cronicarilor vremii, ediții facsimilate ale manuscriselor aflate în Rusia și alte colțuri ale lumii din „Integrala Manuscriselor Cantemir”, precum și ediții importante apărute în spațiul românesc, mai scrie Tanța Tănăsescu pentru UZPR.

„Integrala Manuscriselor Cantemir” este un proiect în 200 de volume din care profesorul Constantin Barbu a tipărit până acum 104 volume, la Editura Revers. Prezent la vernisaj (video), acesta ne-a declarat: „Am reușit să întregim două manuscrise celebre ale lui Cantemir, anume „Sacro-sanctae scientiae indepingibilis imago” și „Loca Obscura”. De altfel, se știe că Tocilescu furase, pur și simplu, 3 fascicule, pe care le rezumăm astfel: 4 pag. din „Epistola dedicatoria” la „Sacro-sancte scientiae indepingibilis imago”, 24 de pag. din „Index Rerum Nobilium”, de la aceeași lucrare, și fila 42 din „Loca Obscura”. Și pe acestea le-am introdus în ediția mea, reîntregind astfel „Sacro-sancte scientiae indepingibilis imago” și „Loca Obscura”. Integrala cuprinde și facsimilarea unor manuscrise și documente absolut inedite. Din cele 72 de lăzi cu manuscrise și documente inedite rămase de la Cantemir am tipărit deja 20 de volume. Manuscrisele tipărite de noi se află la Moscova și Sankt Petersburg, în SUA, Germania, Franța, Vatican.”

VIDEO: