Poliţiştii îi acuză că au lăsat în paragină o clădire de patrimoniu, nu castelul din Braşov, ci un fost conac boieresc din Moldova, în care a locuit Principesa Ileana a României. Proprietarii castelului Bran, trei membri ai familiei Habsburg, sunt cercetați penal de polițiștii ieşeni.

De când a intrat în posesia moștenitorilor, clădirea a fost făcută fărâme. Este vorba de conacul de la Poieni, prima proprietate pe care Regele Carol I a cumpărat-o în Moldova. Înconjurat de o pădure de stejar, micul palat avea nouă odăi, două băi și o bucătărie.

Întreaga moşie a fost preluată în 2009 de moştenitorii familiei Habsburg şi de atunci a început dezastrul. Clădirea construită în secolul al-XIX-lea a ajuns una cu pământul. Ce nu au furat hoții, au distrus intemperiile. În 2013, când imobilul era încă în picioare, poliţiştii au deschis o anchetă care s-a încheiat cu o simplă amendă de 8.000 de lei. Acum, pe numele lor a fost făcută o nouă plângere penală.

„Am început demersurile împreună cu poliția de patrimoniu pentru a-i determina pe proprietari să ia măsurile conform legii pentru păstrarea, conservarea și eventual restaurarea monumentului istoric. S-a întocmit un dosar penal”, a declarat Virgil Babii, director Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu, potrivit digi24.ro.

Și primăria Iaşi vrea să îi cheme în instanţă pe moştenitorii conacului, pentru că nu au asigurat paza imobilului şi nici măcar nu și-au plătit taxele și impozitele.

„E aproape ca după un război în care se pierd multe clădiri. Sunt pagube pe timp de pace, dar România pierde, în felul acesta, foarte mult din patrimoniul său istoric”, a declarat Sorin Iftimi, istoric.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews