ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cunoscutul jurnalist și publicist Cătălin Sturza lansează sâmbătă 23 noiembrie, în cadrul Târgului Gaudeamus,  volumul „Fantasy. Lumi ficționale și mitologii inventate.”

„Cartea reprezintă o premieră – este prima discuție de sinteză în limba română cu privire la genul și la fenomenul fantasy, realizată dintr-o perspectivă critică și academică. O secțiune importantă a lucrării este dedicată literaturii profesroului J.R.R. Tolkien, în timp ce o altă secțiune discută operele unor scriitori precum Vladimir Colin, Iordan Chimet, Răzvan Rădulescu sau Radu Pavel Gheo. Nu am neglijat nici seria Game of Thrones”, spune autorul. 


„Până în secolul al XVIII-lea, în Europa, ficțiunea imaginativă era ficțiune. Realismul în ficțiune este o invenție literară recentă, nu cu mult mai veche decât motorul cu abur și, probabil, înrudită cu acesta. De unde atunci pretenția neverosimilă că realismul este singura formă de ficțiune ce merită numele de «literatură»?”, Ursula K. Le Guin.

Lansarea va avea loc la standul Editurii Eikon – sâmbătă, pe 23 noiembrie, începând cu ora 17:00.  Cătălin Sturza a tradus, pentru Editura Contramundum, volumul „Dacă Dumnezeu nu ar exista”, de G.K. Charleton, despre ActiveNews a scris aici.
 
Cătălin Sturza este jurnalist și editor de carte. În prezent realizează emisiunea Cultura.net, despre internet și tehnologie, la Radio România Cultural, și este redactor al editurii Curtea Veche Publishing. 

Coordonează, de asemenea, paginile de presă internațională și new media ale revistei „Cultura”. A fost, timp de un an, cronicar literar al ziarului „Ziua”, și a susținut colaborări permanente cu „Observatorul cultural” și cu portalul „Hotnews”; pentru Hotnews.ro, a ținut, o perioadă, și un blog cultural.

În 2011 a obținut titlul de doctor în filologie, la Universitatea din București.