ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul vicar Timotei Prahoveanul și-a exprimat vineri recunoștința față de Constantin Tănase și față de actorii care iubesc Biserica, la aniversarea centenarului Teatrului „Constantin Tănase” din București, potrivit Agenției de Știri Basilica

„Înainte de a fi un actor cunoscut, înainte ca numele lui să fie purtat de teatrele importante, așa cum este și cel în care ne aflăm, el a început cu piese de teatru care vorbeau despre trecutul glorios de altădată al pământului românesc. «Meșterul Manole» sau «Constantin Brâncoveanu» sunt unele dintre ele”, a amintit ierarhul, menționând totodată legătura marelui actor cu Biserica, prin activitatea sa de cântăreț de cor din timpul studenției.

„Când și‑a început studiile în București a cântat în corul Bisericii Popa Tatu și chiar în corul Catedralei Mitropolitane (actuala Catedrală Patriarhală, n.r.)”.

„Legătura sa cu Biserica, mai ales în vremea când cânta, lăudându‑L pe Dumnezeu, rămâne o pagină importantă la care privim în această zi de aducere aminte. Amintindu‑ne de aceste momente din tinerețea sa, aducem recunoștință și din partea Bisericii pentru cel comemorat și pomenit astăzi”.

„Nu este un caz singular de actor care a iubit Biserica”, a adăugat ierarhul, amintindu-l și pe Vasile Muraru, directorul artistic al Teatrului „Constantin Tănase”.

„Originar dintr-un sat preafrumos din ținutul Neamțului (Doina, comuna Girov, n.r.), nu a uitat să privească spre biserica din satul lui, pe care a ajutat-o și a înnoit-o”, a menționat Episcopul vicar.

Centenarul Teatrului de revistă „Constantin Tănase” a fost marcat prin vernisajul expoziției „Constelația Cărăbuș”, care prezintă documente și imagini rare, de colecție, cu marele actor Constantin Tănase și cu alți artiști care au avut contribuții importante în viața de 100 de ani a teatrului de revistă bucureștean.

„În momentul în care iei un bilet la Teatrul de revistă, te întrebi de ce îi zice Constantin Tănase. Asta am încercat noi astăzi, la aniversarea celor 100 de ani de revistă, să legitimăm în acest minunat loc, care intră în istorie de astăzi, Teatrul de Revistă București, în frunte cu cel care a fost Constantin Tănase (...). Noi am încercat ceva minor, la inițiativa colegei Valentina Fătu, să facem expoziția «Constelația Cărăbuș», în care să arătăm documente care să ateste vechimea și valoarea acestui centru înființat de marele Constantin Tănase”, a explicat Vasile Muraru, directorul artistic al instituției.

Festivitatea a fost încununată de prezentarea în premieră, în Sala Savoy, a filmului „Visul lui Tănase”, regizat în 1932 de marele actor.