ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ediţia din anul 2015 a evenimentului Noaptea Muzeelor va fi una cu totul specială pentru că va fi marcată de un protest pe care Reţeaua Naţională a Muzeelor din România l-a propus tuturor muzeelor din ţară, membre sau încă neafiliate la organizaţie. Nu este însă un protest obișnuit, ci unul subtil și inedit, consecință a unui fenomen dramatic care a dinamitat comunitatea muzeală și patrimoniul său cultural.

În ultimii 10 ani, peste 120 de sedii unde funcționează muzee de tot felul și zeci de mii de piese din colecțiile mai multor astfel de muzee sunt gata retrocedate sau aflate în curs de retrocedare, se spune pe site-ul organizaţiei.

Protestul este unul neobişnuit. Fiecare muzeu care dorește să se alăture protestului este rugat să își aleagă un obiect reprezentativ din colecția deținută pe care în seara evenimentului să îl acopere cu o pânză neagră.

Această formă de protest, care va însoți întreaga campanie de promovare a Nopții Muzeelor 2015, îi va atenționa pe vizitatori că este foarte probabil ca în curând acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar muzeele și colecțiile muzeale în România.

Noaptea Muzeelor este denumirea dată evenimentului anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM), prin care numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile, simultan, până târziu în noapte. Şi în acest an s-au înscris la eveniment o serie de muzee din Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Cluj-Napoca, Alexandria sau Sibiu. Lista completă a muzeelor care participă la program poate fi consultată aici.