ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În perioada 31 mai – 2 iunie 2019, Papa Francisc va efectua o vizită de stat în România, ca răspuns la invitația lansată de Klaus Iohannis prima dată în luna mai 2015, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Vatican, invitație reînnoită și prin scrisoarea transmisă de președinte în luna martie 2017.

Aceasta a fost completată de invitația din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România, precum și de mesajul personal al Patriarhului Daniel, primind sprijinul tuturor autorităților române, atât publice, cât și religioase - se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Vizita papei Francisc se va desfășura la București, în data de 31 mai, la Șumuleu-Ciuc și la Iași, pe 1 iunie, respectiv la Blaj, în data de 2 iunie 2019. Președintele României îl va întâmpina pe Papa Francisc vineri, 31 mai, ora 11:30, la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, urmând ca ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni să aibă loc la ora 12:00. Vizita în România a înaltului prelat catolic  se va încheia duminică, 2 iunie, ora 17:30, cu ceremonia plecării oficiale de pe Aeroportul Internațional Sibiu, în prezența Președintelui României.

După întâlnirea dintre cei doi șefi de state de vineri, 31 mai, urmează la ora 15:45 o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel, apoi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, ambele desfășurate la Palatul Patriarhiei.
Papa Francisc va ține un discurs și va rosti rugăciunea „Tatăl nostru” la Catedrală Națională, inaugurată de Patriarhului Daniel în luna noiembrie 2018. Tot la Catedrala Mântuirii Neamului vor fi prezentate câteva alocuțiuni și cântări pascale. Apoi, suveranul pontif își va continua programul la București printr-o Liturghie oficiată la Catedrala Catolică „Sfântul Iosif” și cu o omilie (predică) rostită dinaintea credincioșilor.

Sâmbătă, 1 iunie 2019, Papa Francisc va oficia o Liturghie la Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc, urmată de o omilie. În a doua parte a zilei, acesta va vizita Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași și va avea apoi o întâlnire cu tinerii și cu familiile catolice la Palatul Culturii din Iași, urmate de un discurs.

Duminică, 2 iunie 2019, înaltul prelat va oficia Divina Liturghie cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri la Câmpia Libertății din Blaj. În a doua parte a zilei, va sosi la Aeroportul Internațional din Sibiu, unde va avea loc ceremonia de rămas bun, în prezența președintelui României și a altor oficialități.

Pe parcursul vizitei papale în țara noastră, Televiziunea Română (TVR) va transmite imagini în calitate de difuzor oficial al evenimentului.