În perioada 31 mai – 2 iunie 2019, Papa Francisc va efectua o vizită de stat în România, ca răspuns la invitația lansată de Klaus Iohannis prima dată în luna mai 2015, cu prilejul aniversării a 25 de ani de la reluarea relațiilor diplomatice dintre România și Vatican, invitație reînnoită și prin scrisoarea transmisă de președinte în luna martie 2017.

Aceasta a fost completată de invitația din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România, precum și de mesajul personal al Patriarhului Daniel, primind sprijinul tuturor autorităților române, atât publice, cât și religioase - se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Vizita papei Francisc se va desfășura la București, în data de 31 mai, la Șumuleu-Ciuc și la Iași, pe 1 iunie, respectiv la Blaj, în data de 2 iunie 2019. Președintele României îl va întâmpina pe Papa Francisc vineri, 31 mai, ora 11:30, la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, urmând ca ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni să aibă loc la ora 12:00. Vizita în România a înaltului prelat catolic  se va încheia duminică, 2 iunie, ora 17:30, cu ceremonia plecării oficiale de pe Aeroportul Internațional Sibiu, în prezența Președintelui României.

După întâlnirea dintre cei doi șefi de state de vineri, 31 mai, urmează la ora 15:45 o întâlnire privată cu Patriarhul Daniel, apoi cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, ambele desfășurate la Palatul Patriarhiei.
Papa Francisc va ține un discurs și va rosti rugăciunea „Tatăl nostru” la Catedrală Națională, inaugurată de Patriarhului Daniel în luna noiembrie 2018. Tot la Catedrala Mântuirii Neamului vor fi prezentate câteva alocuțiuni și cântări pascale. Apoi, suveranul pontif își va continua programul la București printr-o Liturghie oficiată la Catedrala Catolică „Sfântul Iosif” și cu o omilie (predică) rostită dinaintea credincioșilor.

Sâmbătă, 1 iunie 2019, Papa Francisc va oficia o Liturghie la Sanctuarul marian din Șumuleu-Ciuc, urmată de o omilie. În a doua parte a zilei, acesta va vizita Catedrala „Sfânta Maria Regină” din Iași și va avea apoi o întâlnire cu tinerii și cu familiile catolice la Palatul Culturii din Iași, urmate de un discurs.

Duminică, 2 iunie 2019, înaltul prelat va oficia Divina Liturghie cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri la Câmpia Libertății din Blaj. În a doua parte a zilei, va sosi la Aeroportul Internațional din Sibiu, unde va avea loc ceremonia de rămas bun, în prezența președintelui României și a altor oficialități.

Pe parcursul vizitei papale în țara noastră, Televiziunea Română (TVR) va transmite imagini în calitate de difuzor oficial al evenimentului.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews