ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Joi, la ora 16:00, Muzeul Național de Istorie a României a vernisat expoziția temporară „Averescu și Prezan. Mareșalii României Mari”, dedicat Mareșalilor Alexandru Averescu și Constantin Prezan. Evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroase personalități, inclusiv a Olgăi Macarie, nepoata mareșalui Constantin Prezan, a general-locotenentului Grigore Stamate, autor al unei trilogii despre mareșalul Constantin Prezan, și a istoricului militar Petre Otu, istoric militar și autor al cărții „Mareșalul Alexandru Averescu. Militarul”.

Expoziția este un omagiu adus celor doi ofițeri de carieră care au reușit să se remarce nu doar prin abilitățile lor de comandă, prin spiritul cazon, dar și prin calitățile lor umane, transmite MNIR.

Totodată, ea marchează 75 de ani de la moartea mareșalului Constantin Prezan (27 august 1943) și opt decenii de la cea a mareșalului Alexandru Averescu (3 octombrie 1938).

Olga Macarie și Daniel-Cosmin Obreja au contribuit cu obiecte și imagini de o valoare istorică aparte, ce vin în completarea pieselor care provin din colecțiile muzeului.

De o importanță deosebită sunt albumele cu fotografii de familie, cărțile de bibliotecă și darurile primite de Constantin Prezan în timpul vizitei de protocol realizate în Imperiul Țarist, în anul 1896, cu ocazia ceremoniei de încoronare a țarului Nicolae al II-lea Romanov, mărturii din trecut care au fost păstrate timp de mai multe generații, de familia mareșalului.

De asemenea, pot fi admirate piese de uniformă, distincții militare, bunuri personale și obiecte care sunt asociate cu activitățile celor doi prestigioși comandanți militari.

La vernisaj a avut un mini recital de muzică patriotică al Corului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române condus de Arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale din București.

Expoziția va fi deschisă în perioada 6 septembrie – 1 octombrie 2018 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.