ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mitropolitul Nestor Vornicescu s-a născut la 1 octombrie 1927 în comuna Lozova-Vorniceni (judeţul Lăpuşna, Republica Moldova) şi a trecut la Domnul în data de 17 mai 2000, la Craiova.  

Viaţa monahală a început-o la Schitul Nechit, fiind mai apoi primit ca frate la Mănăstirea Neamţ. Startul pregătirii sale teologice începe pe băncile Seminarului Monahal de la Neamţ (1948-1951). În anul 1951 îmbracă haina călugărească luându-şi numele de Nestor. A urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, apoi pe cele de doctorat în teologie. În 1958 a fost hirotonit preot, iar în 1966 a ajuns în stăreţia Mănăstirii Neamţ. Între timp şi-a continuat studiile în Elveţia. Calităţile sale deosebide de cărturar şi bun organizator l-au recomandat pentru treapta clericală de episcop, în anul 1970 fiind ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în scaunul de arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Din anul 1978 şi până la data de 17 mai 2000 a păstorit ca Mitropolit al Olteniei.

A scris numeroase cărți, articole și studii pe teme patristice, istorice și ecumenice. A publicat în țară și străinătate. A participat la multe congrese, simpozioane și alte întruniri internaționale la Madrid, Helsinki, Moscova, Sofia, Ierusalim, Budapesta, Praga, Varșovia, Atena, Kiev, New York, Sydney, New Delhi, Noua Zeelandă etc. A susținut și desfășurat acțiuni filantropice în cadrul eparhiei. A fost distins cu ordinul „Crucea Sfântului Mormânt” al Patriarhiei Ierusalimului, cu ordinul „Sf. Ap. Petru și Pavel” al Patriarhiei Antiohiei, cu ordinul „Sf. Andrei” al Patriarhiei Constantinopolului, cu ordinul „Sf. Sofronie Vraceanski” al Patriarhiei Bulgare, cu ordinul „Sf. Vladimir” al Patriarhiei Moscovei, cu ordinul „Sf. Serghie de Radonej” al Bisericii Ortodoxe din Polonia, cu medalia „St. Marcu” a patriarhiei Alexandriei, cu ordinul „Sf. Constantin cel Mare” al Primăriei Romei. A fost președintele Comisiei sinodale pentru canonizarea sfinților români și Președintele Comisiei Naționale Române de Istorie Eclesiastică și Comparată. 

 

"Visul său dintotdeauna era să revadă Barabia întoarsă la sânul Patriei-Mamă. Părinţii şi întreaga familie au purtat cu greu oprimarea ocupantului sovietic. În timpul păstoririi sale a trimis de mai multe ori cărţi şi chiar lumânări credincioşilor de acolo", mărturiseşte profesorul Toma Rădulescu, şeful secţiei de arheologie din cadrul Muzeului de Istorie din Craiova, pentru Ziarul Lumina.

Mitropolitul Olteniei a militat pentru integritatea şi independenţa Bisericii Ortdoxe din Basarabia. A militat pentru reactivarea vechii Mitropolii a Basarabiei sub jurisdicţia Patriarhiei Române.

 

A fost membru de onoare al Academiei Române (ales la 12 mart. 1991) și al Academiei de Științe din Chișinău (1992). A murit la 17 mai 2000, la Craiova, și a fost înmormântat la Catedrala mitropolitană Sfântul Dumitru.  

 
În anii din urmă, în semn de neuitare al vrednicului de pomenire mitropolit al Olteniei Nestor Vornicescu, o stradă din Craiova și una din Târgu Cărbunești au primit numele său.

Mitropolitului-cărturar Nestor Vornicescu face parte dintre marile personalități din Craiova, ale căror busturi figurează pe o alee destinată lor, aflată în Parcul Teatrului Național "Marin Sorescu".

Din 2005, Liceul din comuna sa natală, Lozova-Vorniceni, poartă numele mitropolitului Nestor Vornicescu.

În 2007, mitropolitul Olteniei, Teofan Savu (2000-2008), în prezent mitropolit al Moldovei, a propus, și Consiliul Eparhial a aprobat, ca biblioteca eparhială (circa 30.000 volume) să fuzioneze cu biblioteca Facultății de Teologie, purtând numele "Mitropolit Nestor Vornicescu" și să fie pusă la dispoziția elevilor seminariști și studenților teologi, precum și a tuturor celor interesați.

Manifestărilor comemorative dedicate mitropolitului Nestor Vornicesu din 2007 au inclus și lansarea volumul omagial "Vlădica Nestor — păstorul oltenilor", tipărit la Editura Mitropoliei Olteniei.
 
Memoria sa a rămas şi astăzi emblematică pentru clericii şi credincioşii din Oltenia, care se roagă Bunului Dumnezeu pentru iertare de păcate şi veşnică pomenire în ceruri.