ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul care s-a întrunit astăzi a hotărât excluderea a 11 membri care ar fi convocat ilegal o Adunare Extraordinară în care s-a ales o nouă conducere a Uniunii Scriitorilor. 

Prozatorul și jurnalistul Cristian Teodorescu, unul dintre cei excluși din USR, susține că Adunarea Extraordinară a fost convocată legal:

”Manolescu spune una, Consiliul director spune alta. Eu așa am citit în agenții: că sunt 11 excluși printre care și eu. Noi am solicitat o adunare generală extraordinară, cum scrie la legea din 2000, hotărârea de guvern nr. 26, care spune că poate fi convocată adunarea extraordinară și de trei membri. Ce facem noi este după discuții cu avocați, nu ne-am trezit deodată să-l dăm jos pe Manolescu.

El invocă un statut ce nu respectă legea fundațiilor și asociațiilor. Nu e vina mea că ei nu respectă legea. Statutul e neadaptat legii din 2000. Unii susțin că Uniunea funcționează după o lege din 1949, alții spun că funcționează după una din 1924. E ca și cum România ar funcționa după trei constituții și alea dinainte ar bate-o pe aceasta. Ei sunt în afara legii și ne-au exclus degeaba pentru că ei nu există în fața legii. Schimbăm statutul la colțul mesei ca să fie ales Manolescu a treia oară, după două mandate dezastroase”, a spus Teodorescu la B1 TV.
 
În replică, Nicolae Manolescu, președintele USR, afirmă se face mult zgomot pentru nimic.

”Azi a fost o ședință de consiliu obișnuită și toți cei care au participat ilegal la întâlnirea de pe 19 au fost excluși din Uniune. E mult zgomot pentru nimic. USR își vede de treabă, nu mai are problemele pe care le-a avut. 

Toată istoria asta nu privește uniunea, ci un grup ce vrea să facă reformă, deși până acum nu am văzut o brumă de propunere de reformă, doar tot felul de atacuri la adresa noastră, bazate pe ignorarea stării de fapt.

Sunt 25 de agitați, 0,8% din Uniune. E puțin ridicolă starea asta. Ei pun în discuție pentru că li s-a năzărit lor”, a susținut Manolescu.

Întrebat dacă este adevărat că USR funcționează în baza unui statut care nu respectă legea, Manolescu a răspuns:
 
”E o prostie. (Teodorescu) nu știe despre ce vorbește. Se crede președinte și are tot dreptul, numai că va avea unele probleme cu justiția de acum încolo. Vom contesta în justiție, că doar nu suntem copii. Suntem în legalitate perfectă.

Teodorescu este un naiv și nu știe despre ce vorbește. L-aș ruga să citească statutul întâi. Să-și vadă de scris cărțile, să nu se mai bage în troaca asta în care mănâncă porcii de toate felurile”.