ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul Dinu Săraru, fost director al Teatrului Național din București, a afirmat că poporului român îi lipsește educația, care i-ar ajuta să fie mai demni, informează Radio România.

Declarațiile au fost făcute în ziua în care scriitorul a împlinit 87 ani, ocazie cu care a fost dezvelită o placă omagială care reface intrarea din fosta locație a Teatrului Național. Acest edificiu a fost distrus în 1944, în urma bombardamentelor germane asupra Capitalei și ulterior demolat.

„Dacă ceva lipsește românilor astăzi, e știința de carte, ca să aibă șira spinării dreaptă, că dacă ar avea mai multă carte, ar avea și șira spinării mai dreaptă și nu ar mai fi umili pe la toate porțile Occidentului. Ați înțeles, da? Teatrul românesc e o invitație la cultură, că și teatrul românesc  are nevoie de cultură, că dacă globalizarea ne-a îndreptat spre sexualism și mizerie și mahala, am pierdut partida”, a spus el.

Despre placa omagială, Dinu Săraru a afirmat că „Pentru mine e o mândrie, pentru comunitatea bucureșteană este un simbol al patriotismului celor care au știut carte și și-au iubit țara”.

Conform Radio România, Constantin (Dinu) Grigore Săraru, scenarist, scriitor, publicist, om de teatru, s-a născut la 30 ianuarie 1932, la Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea.

A copilărit în comuna Slătioara, apoi a urmat cursurile gimnaziale și liceale la Râmnicu Vâlcea și București. A absolvit, în 1978, cursurile Facultății de Ziaristică din București, potrivit „Dicționarului scriitorilor români” (Editura Albatros, 2002).

A debutat în presă la numai 18 ani, ca reporter la Radiodifuziunea Română (1950-1961). A fost secretar general de redacție la revista ”Secolul 20” (1961-1963) și la ”Luceafărul” (1964-1967). Între 1963 și 1964, a ocupat funcția de șef al secției culturale la ziarul ”Scânteia tineretului”, conform www.aosr.ro.

În perioada 1969-1977, a fost secretar general de redacție, redactor-șef adjunct, redactor-șef al Redacției Culturale Radio-TV. În intervalul 1977 și 1990, a fost director al Teatrului Mic și al Teatrului Foarte Mic. În 1979, a devenit membru supleant al C.C. al P.C.R.

După anul 1990, a ocupat pozițiile de director general adjunct la Centrul Internațional Ecumenic și de membru în comitetul de direcție al revistei „Armonia” (1993). A fost director fondator al revistei „Noi” (1990) și director al cotidianului „Universul românesc” (1992-1993).

Este fondatorul Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală ”Niște țărani” (înființată în iunie 1998) și unul dintre organizatorii, din 1998, al Festivalului Internațional de Film ”Eco-Etno-Folk Film” de la Slătioara. Tot în 1998, inițiază și coordonează proiectul Pro Istoria. Un an mai târziu, devine director fondator al revistei ”Renașterea civilizației rurale românești” și creează Institutul Național de Cercetare a Civilizației Rurale, în cadrul fundației omonime.

Între 2001-2004, a îndeplinit funcția de director al Teatrului Național ”I. L. Caragiale” din București. În anul 2001, a reluat publicarea „Gazetei Teatrului Național”. A devenit director fondator al revistei „Clipa” în 2008.

Membru al Uniunii Scriitorilor din 1961 și membru fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România, în 2001. Continuarea biografiei este disponibilă aici.