ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriitorul Douglas MacKinnon, fost oficial la Casa Albă și Pentagon, face pe site-ul Romania Insider o paralelă interesantă între una dintre cele mai renumite actrițe din istoria Hollywood-ului și campioana de tenis Simona Halep, câștigătoarea de anul acesta a turneului de la Wimbledon.  

„Cu ani în urmă, pe când lucram la Casa Albă, am avut marea onoare de a o întâlni pe emblematica Audrey Hepburn și de a vorbi cu ea – personificarea distincției, eleganței, modestiei, amabilității, generozității și talentului.

Cu ani buni înainte de acel moment, îmi petrecusem câțiva ani încercând să joc hochei pe gheață pentru a-mi câștiga existința și am și fost invitat într-o tabără a Major League Baseball (liga sportivă de baseball profesionist n. r.). Menționez acest lucru doar pentru a arăta că știu destule despre sport pentru a înțelege cât de greu se ajunge la cele mai înalte nivele, precum și ce muncă uriașă și câte sacrificii implică chiar și numai încercarea de a obține astfel de rezultate. 

Pentru mine, la acea vreme – la fel ca pentru mulți sportivi tineri dinaintea mea, de atunci, dar și de acum – faptul de a mă face remarcat la un sport îmi oferea cel puțin mica posibilitate de a-mi deschide calea spre ieșirea din sărăcie lucie. O mare parte din copilărie mi-am petrecut-o fără adăpost, iar până la șaptesprece ani am fost evacuați din treizeci și patru de locuințe. 

Având în vedere acel context, este de înțeles că, dacă duci o astfel de viață pe stradă, capeți o adevărată cunoaștere a oamenilor. Indiferent dacă ți-o dorești sau nu. 

În unii identifici pericolul, în alții, răul, în alții, egoismul, în alții, curajul, în alții, binele, în alții, generozitatea, în alții, bunătatea și în alții, talentul excepțional și modestia. 

La vârsta de șaisprezece ani, am văzut pentru prima dată filmul „Roman Holiday” - „Vacanță la Roma” și, la fel ca mulți alți tineri, m-am îndrăgostit pe loc de Audrey Hepburn. Instinctiv, acest lucru se datora parțial faptului că Audrey Hepburn, ca om, era atât de binevoitoare, de darnică, de înțelegătoare și de modestă.

În prezent, sunt fericit să fiu căsătorit cu o femeie cu totul extraordinară, care mă completează în multe privințe. O femeie care este și o foarte bună bună jucătoare de tenis. 

Am fost dintotdeauna un fan al tenisului, dar am început să îi acord și mai multă atenție datorită talentului real al soției mele și interesului ei pentru acest sport. 

În urmă cu aproximativ cinci ani, am văzut-o pentru prima oară pe Simona Halep jucând. Pe lângă recunoașterea uriașului ei talent, am fost impresionat de modestia ei autentică, de bunătatea față de alții, de eleganța ei și chiar și de credința ei. 

Atunci , m-am întors către soția mea și i-am spus: „Din punctul de vedere al talentului, distincției, eleganței, amabilității și modestiei sale, ea este o Audrey Hepburn a tenisului.”

Fără să acuz pe cineva anume, din păcate, în prezent, s-a ajuns ca foarte mult în sporturile de performanță să fie vorba despre sportivi pentru ei înșiși. Câți bani pot câștiga? Câtă faimă pot dobândi?

Câți admiratori pot să-și facă? Câte accese de irascibilitate, declarații brutale, expuneri personale și sărbătoriri „totul-despre-mine” trebuie să mimeze pentru a obține contracte cu cei mai buni producători de articole sportive?

Din păcate, după cum putem observa tot mai adesea, acel tip odios de comportament este adesea recompensat într-un mare fel de firme care își urmăresc cu orice preț propria celebritate și propriul profit.

Din nefericire, sportivii lacomi, care trăiesc în acea bulă de hedonism, au ajuns astăzi la ordinea zilei.

O dată la mult timp, apare câte o excepție. O excepție care ar trebui celebrată pentru valorile după care se ghidează zi de zi.

Simona Halep este o astfel de excepție. Eleganța, amabilitatea, modestia și credința ei reprezintă un suflu nou pe stadioanele adeseori impregnate de aerele „totu-i numai despre mine”.

Prin intermediul unor prieteni care s-au născut, au trăit și au lucrat în România, am aflat de-a lungul  timpului o mulțime de lucruri despre această țară și o văd ca pe o nestemată cumva încă ascunsă, plină de oameni buni, harnici și inimoși.

Simona Halep a făcut istorie pentru poporul român și pentru România la Wimbledon și toți care trăiesc acolo ar trebui să fie foarte mândri de această realizare incredibilă.

Cât despre noi, cei din afara României, ar trebui să luăm o pauză pentru a conștientiza că tocmai am fost martorii a ceva cu totul rar pentru zilele nostre. O sportivă cu mult stil, grațiozitate, generozitate, eleganță, modestie și credință atinge culmile sportului ei. 

Simona Halep este un model de urmat care ar trebui prețuit pentru valorile pe care la aduce sportului și... vieții ei. 

Succesul ei ne înalță pe noi toți.


Douglas MacKinnon este un fost oficial al Casei Albe și al Pentagonului, autor al mai multor cărți: Proiectul Polul Nord - În căutarea adevăratului înțeles al Crăciunului (The North Pole Project - In Search of the True Meaning of Christmas); Cele 40 de zile - o imagine a săptămânilor pierdute ale lui Hristos (The Forty Days – A vision of Christ's Lost Weeks).