După ce rușii au lansat un video cu un mesaj ironico-arogant la adresa Occidentului, strecurând și niște amenințări subtile, ActiveNews le răspunde acestora cu o scrisoare și cu un cântec românesc.

[p] LIBRARIE.NET - Cartile pe care le cauti

Iată scrisoarea ActiveNews către ''ocupantul rus'':

50% discount garantat la parfumuri, doar azi

Dragă rusule,

înțelegem că ești deranjat de toate lucrurile nasoale care se spun în Occident despre tine. Și noi suntem de multe ori, demonizați. Dar deși e adevărat că de multe ori se exagerează în privința ta, nu uita că ai o contribuție mare la crearea imaginii de care acum te plângi.

Spui că ai civilizat Siberia. Așa o fi, dar tot acolo zac și zeci de mii din strămoșii mei, pe care i-ai trimis la moarte pentru că aveau o singură vină: nu doreau să fie ocupați și nici ocupanți.

Spui că nu vrei pseudo-valorile Occidentului. Te înțelegem, nici noi n-o vrem  pe Conchita Wurst. Ne sperie copiii. Dar pe de altă parte, nu-i vrem nici pe Dmitri Rogozin, Lenin sau Stalin. Îți mulțumim pentru sfinții pe care i-ai lăsat creștinătății, pentru Dostoievski, pentru Război și Pace,  pentru Cehov și Soljenițîn, dar nu cere sufletul la schimb.

Nu uita că atunci când ai plecat să cucerești lumea, noi eram deja aici. Așa cum tu acum îți ceri dreptul ca să-ți strângi fiii împreună, nu uita că și noi dorim același lucru. Iar dacă nu erai tu, poate nici nu ne despărțeam vreodată...

Dragă rusule, ne bucurăm că iubești pacea, pentru că și noi dorim să trăim în înțelegere cu toată lumea. Fiecare în țara lui. Dacă nu "Ce e scris si pentru noi, Bucurosi le-om duce toate, de e pace, de-i razboi".

Melodia se numește "Sus pe malul Nistrului" și este interpretată de ansamblul basarabean "Plăieșii", condus de maestrul Nicolae Gribincea.

Versurile:

Sus pe malul Nistrului
Paște calul rusului,
Nistrule, Nistrule drag
Paște flori și iarbă grasă,
E sătul și vre acasă
Nistrule, Nistrule, drag.

Duce dor di stepa lui
Din țara muscalului
Nistrule, Nistrule drag
Ar pleca dar nu prea poate
Rusia-i tare departe
Nistrule, Nistrule drag

Tot călcând moșiile
I s-au ros potcoavele
Nistrule, Nistrule drag
Hai măi frați să ne unim
Calu să i-l potcovim
Nistrule, Nistrule drag.

Unde-i unul nu-i putere
La necaz și la durere
Nistrule, Nistrule drag
Unde-s mulți puterea crește
Și dușmanul nu sporește
Nistrule, Nistrule drag

Frumos îi șade oricui
Acasă în țara lui
Nistrule, Nistrule drag
Așa-i dat de Dumnezău
Orice neam cu locul său
Nistrule, Nistrule drag

Măi rusule nu spera
Moldova nu e a ta
Nistrule, Nistrule drag
Nu a fost și nici va fi

Cât pe lume om mai trăi
Nistrule, Nistrule drag

Nu a fost și nici n-a fi
Neamul meu cât va trăi
Nistrule, Nistrule drag
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews