Consilierii Generali au aprobat in cadrul sedintei de joi proiectul de hotarare prin care imobilului situat în str. Lipscani nr. 18 – 20, sector 3, va fi dat in administrare Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” în vederea realizării unui Muzeu de Istorie a Evreilor din România.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel” a fost desemnat de Guvern să coordoneze activitatea înființării muzeului. Firea a precizat că muzee similare au fost organizate la Berlin, Varșovia și Moscova.

"Susțin necesitatea realizării la București a Muzeului Holocaustului și Istoriei Evreilor, pentru că astfel vom demonstra lumii că românii nu-și uită istoria, iar părțile sale întunecate trebuiesc reamintite mereu generațiilor viitoare, pentru ca tragediile petrecute să nu se mai repete. Prin acest proiect vom pune la dispozitia Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel spațiul din steada Lipscani nr. 18-20, sector 3”, a spus primarul Capitalei.

Edilul a menționat că, în perioada martie 2016 - martie 2017, România deține Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), printre obiectivele principale ale acestui mandat fiind dezvoltarea de proiecte educaționale și memoriale privind istoria evreilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.”

"Holocaustul este o pagină neagră a istoriei mondiale, iar Bucureștiul va arăta, prin crearea acestui muzeu, că stă în puterea oamenilor de azi și de mâine să meargă mai departe, dar să nu uite ce nu mai poate fi schimbat: suferințele prin care au trecut copiii, femeile și bărbatii evrei. Va fi un semnal de normalitate, de înțelegere a valorilor umane, de democrație și, nu în ultimul rând, de reparație”, a mai spus Firea.

Instituția va avea mai multe funcțiuni specifice unui muzeu modern: expoziții permanente, temporare, depozitarea de artefacte, organizarea de acțiuni educaționale, culturale, activitate administrativă.
Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews