ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Agatonic era din Nicomidia și a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305), propovăduind Evanghelia.  Acesta provenea dintr-o familie bună şi cunoscută, cea a Hypasienilor.

Agatonic a fost arestat împreună cu alți creștini și aruncat în temniță. Aceștia toți au murit de săbiile călăilor, purtați prin diferite cetăți, slăbiți de drumuri extenuante, neîncetat chinuiți de persecutori.

Astfel, un orecare comis, pe nume Evtolmie, a fost trimis în Nicomidia de împărat, ca să omoare pe creştini. Si mergând cu o corabie, a sosit la limanul Carpin, şi acolo aflând pe Sfântul Zotic cu ucenicii lui, care mărturiseau pe Hristos, i-a osândit la moarte prin cruce.

Apoi, întorcându-se la Nicomidia, şi aflând că cel ce era principe s-a convertit la creştinism printr-un oarecare Agatonic, care întorcea pe păgâni de la închinarea la idoli, şi-i aducea la Hristos, a trimis şi i-a prins pe amândoi.
 
Pe Sfântul Agatonic l-a bătut rău, iar pe principe l-a adus în Tracia unde se afla împăratul, ca să răspundă în faţa sa. Şi ajungând la satul Patamo, a omorât pe Sfântul Zinon, pe Teoprepie şi pe Achindin (icoana sfântului Achindin),în cumplite chinuri, din cauza rănilor nemaiputând nici să umble.

După aceea apropiindu-se la Calcedon, a omorât cu sabia şi pe Sfântul Severian care propovăduia cu îndrazneală pe Hristos.

În cele din urmă Sfântul Agatonic a fost ucis în localitatea Silviria,unde se află şi împăratul Maximian.  Acestuia i s-a tăiat capul împreună cu principele Nicomidiei şi alţi creştini, primind astfel cununa muceniciei.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews