ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Apostol Iacob a fost unul dintre cei patru copii ai lui Cleopa și ai Mariei, verișoara Maicii Domnulului: Iacob, Iosif, Simon și Iuda.
 
Aceștia au fost verii pământești ai Mântuitorului Iisus Hristos.

Se numea Iacob al lui Alfeu, pentru că tatăl său Cleopa, purta și acest nume. Pentru a fi deosebit de Iacob, fiul lui Zevedeu și al Salomeei, i se mai spune și "Iacob cel mic". . Era încredințat de învierea morților, lucru pe care saducheii și o parte din mai marii poporului îl contestă, de aceea ei îl și urau pe Apostol. În fruntea saducheilor se afla Ana cel tânăr, fiul arhiereului Ana cel ce luptase cu multă înverșunare pentru răstignirea lui Iisus.
 
La sărbătoarea Paștilor din anul 62, saducheii s-au folosit de faptul că Albin, noul procurator roma numit în locul lui Festus care murise, încă nu venise să-și ia slujba în primire, au găsit ocazia potrivită pentru a-l omorî pe Sfântul Apostol Iacob. Istoricul Eusebiu de Cezareea arată că Episcopul Ieruslimului a fost urcat pe platforma templului și pus să îndemne poporul să renunțe la Hristos-Domnul. Însă, Sfântul Apostol Iacob a mărturisit și cu mai multă tărie existența Mântuitorului Iisus Hristos, fapt pentru care a fost aruncat de la aceea înălțime. Nu a murit imediat și a mai apucat să se roage: "Doamne, iartă-le lor păcatul acesta, că nu știu ce fac".
 
Un preot din fiii lui Rehav i-a luat apărarea, însă prea târziu, deoarece un om din mulțime l-a lovit în cap pe Sfântul Apostol Iacob care și-a încredințat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. În anul 50 s-a ținut la Ierusalim cel dintâi sinod, sinodul apostolic care avea să arate în mod oficial hotărârea Bisericii cu privire la învățătura despre primirea păgânilor în Biserică. Acest sinod a fost prezidat de către Sfântul Apostol Iacob. Cel dintâi Episcop al Ierusalimului a alcătuit Sfânta Liturghie care îi poartă numele pe care a lăsat-o moștenire prin viu grai urmașilor săi. Aceștia au scris-o mai târziu, adăugându-i rugăciuni. Sfântul Vasile cel Mare (†  379) a prescurtat Liturghia Sfântului Apostol Iacob și a alcătuit-o pe sa.
 
Începând cu secolul al VI-lea sau al VII-lea Liturghia Sfântului Iacob a fost înlocuită cu cele "Constantinopolitane". Ea se oficiază numai o dată pe an, la 23 octombrie, în Patriarhia din Iersualim. Sfântul Ioan Gură de Aur a prescurtat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare și a alcătuit-o pe a sa care se oficiază în tot restul anului. Aceasta este cauza asemănării celor trei Sfinte Liturghii.