Sfânta și Marea Sâmbătă. Îngroparea Dumnezeiască și trupească a Mântuitorului Iisus Hristos și coborârea la iad
În sâmbăta din Săptămâna Patimilor, cunoscută drept Sâmbăta Mare, creștinii ortodocși prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea cu sufletul la iad.
În această zi credincioșii se roagă, iși amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii și se pregătesc sufletește pentru ca sâmbătă noapte să ia parte la slujba Invierii, la finalul căreia să aduca în casele lor Lumina Sfântă și sa rostească din toată inima: „Hristos a Înviat!”
Ajunși în Ziua Sfintei Învieri, Biserica cere oamenilor următoarele: ”În Ziua Învierii să ne luminăm cu prăznuirea și unii pe alții să ne îmbrățișăm și să le zicem frați și celor ce ne urăsc pe noi și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”, potrivit Creștin Ortodox.
Sfantul Ioan Damaschin a subliniat că, deși de vineri seara și pâna în zorii zilei de duminică, sfantul trup al lui Iisus a rămas în mormânt, în tot acest răstimp El a continuat să fie unit ipostatic cu sufletul, coborâtîn locașul morții, Dumnezeul neputând fi circumscris într-un anumit spațiu și deci aflându-Se simultan pretutindeni.
În Sâmbătă Mare veșmintele preotului și acoperămintele bisericii se schimbă cu cele de culoare luminoasă, iar credincioșii se pregătesc pentru sărbătoarea cea mare, Învierea Domnului.
Înainte de miezul nopții acestei zile începe slujba Învierii Domnului, Sărbătoarea sărbătorilor, cu Canonul Sâmbetei celei Mari; la începerea Vecerniei Învierii, în biserică este întuneric deplin. La miezul nopții, preotul ia lumină de la candela de pe Sfântul Altar și o dă mai departe credincioșilor, zicând de trei ori: „Veniți de luați lumină !”.
Apoi, cu preotul în frunte, credincioșii ies din biserică în procesiune cântând "Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri și pe noi pe pământ ne învrednicește cu inimă curată să Te mărim".
Afară, preotul citește evanghelia Învierii de la Matei 28, 1-16, dă binecuvântarea și cântă pentru prima oară Troparul Învierii: "Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le".
Slujba continuă cu Canonul Învierii, stihirile Învierii și ale Paștilor, apoi Sfânta Liturghie.
Pe același subiect
MĂRTURIE: Mihai Eminescu a apărut drept sfânt Părintelui văzător cu duhul Nicodim Bujor de la Cernica. La Mormântul lui Eminescu de ziua lui, cu Părintele Emanuel Ganciu și tinerii veniți la chemarea lui Mihai Tîrnoveanu. FOTO / VIDEO

15 ianuarie: Nașterea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut, Ziua Culturii Naționale. Credința lui Eminescu: “Nu se mișcă un fir de păr din capul nostru fără știrea lui Dumnezeu”. Ioan Aurel Pop: Pentru Eminescu, România exista întreagă

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro

Din puțul gândirii neo-marxiștilor. Useristul Bulai lovește din nou: Dacă Eminescu ar fi trăit astăzi, ar fi semnat pentru “Fără penali în funcții publice”, ar fi eliminat pensiile speciale, ar fi schimbat șefii TVR și CNA. La mulți ani, Mihai!”

TEORIA ELITELOR ȘI TEORIA PĂTURII SUPERPUSE. Teoria paretiană și teoria eminesciană despre calitățile și defectele păturii guvernante

Cum i-a fost intentat lui Eminescu un proces de presă de către autoritățile Austro-Ungariei, la numai 20 de ani
Recomandările noastre

Trump: „Mișcarea noastră este de abia la început - The best is yet to come”. Biden - o inaugurare cât o imensă înmormântare

Steagul verde legionar a fost instalat pe Capitoliu încă de pe 6 ianuarie. Avem dovada! Trump, un Ceaușescu încă neexecutat

Mareșalul Românismului Radu Theodoru a împlinit 97 de ani. La Mulți și Binecuvântați Ani! Crezul lui despre Românul Absolut: „Eminescu este Biblia Românismului!”. INTERVIU: „Românii se vor ridica!”

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)