ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În sâmbăta din Săptămâna Patimilor, cunoscută drept Sâmbăta Mare, creștinii ortodocși prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos și pogorârea cu sufletul la iad.

În această zi credincioșii se roagă, iși amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii și se pregătesc sufletește pentru ca sâmbătă noapte să ia parte la slujba Invierii, la finalul căreia să aduca în casele lor Lumina Sfântă și sa rostească din toată inima: „Hristos a Înviat!”

Ajunși în Ziua Sfintei Învieri, Biserica cere oamenilor următoarele: ”În Ziua Învierii să ne luminăm cu prăznuirea și unii pe alții să ne îmbrățișăm și să le zicem frați și celor ce ne urăsc pe noi și așa să strigăm: Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le”, potrivit Creștin Ortodox.

Sfantul Ioan Damaschin a subliniat că, deși de vineri seara și pâna în zorii zilei de duminică, sfantul trup al lui Iisus a rămas în mormânt, în tot acest răstimp El a continuat să fie unit ipostatic cu sufletul, coborâtîn locașul morții, Dumnezeul neputând fi circumscris într-un anumit spațiu și deci aflându-Se simultan pretutindeni.

În Sâmbătă Mare veșmintele preotului și acoperămintele bisericii se schimbă cu cele de culoare luminoasă, iar credincioșii se pregătesc pentru sărbătoarea cea mare, Învierea Domnului.

Înainte de miezul nopții acestei zile începe slujba Învierii Domnului, Sărbătoarea sărbătorilor, cu Canonul Sâmbetei celei Mari; la începerea Vecerniei Învierii, în biserică este întuneric deplin. La miezul nopții, preotul ia lumină de la candela de pe Sfântul Altar și o dă mai departe credincioșilor, zicând de trei ori: „Veniți de luați lumină !”.

Apoi, cu preotul în frunte, credincioșii ies din biserică în procesiune cântând "Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri și pe noi pe pământ ne învrednicește cu inimă curată să Te mărim".

Afară, preotul citește evanghelia Învierii de la Matei 28, 1-16, dă binecuvântarea și cântă pentru prima oară Troparul Învierii: "Hristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le".

Slujba continuă cu Canonul Învierii, stihirile Învierii și ale Paștilor, apoi Sfânta Liturghie.