ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Apostol Bartolomeu a fost unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului Hristos. Acesta a mers în Siria și Asia de Sus pentru propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu, împreună cu Sfântul Apostol Filip.

Sfântul Apostol Bartolomeu, al cărui nume înseamnă, "fiul lui Tolomeu", a fost răstignit cu capul în jos în Armenia cea Mare a Răsăritului, în cetatea Albana. Sfântul a fost torturat prin jupuirea de viu, dar nu a încetat a-L propovădui pe Dumnezeu. În sfârșit, i s-a tăiat capul.

Credincioșii care au fost de față la sfârșitul Sfântului au luat trupul de pe cruce și l-au pus într-o raclă de plumb, aşezându-le în aceeaşi cetate Albana din Armenia mare. Iar de la sfintele lui moaşte se dădeau bolnavilor tămăduiri cu minune; pentru aceasta, mulţi necredincioşi s-au apropiat de Biserica lui Hristos.

Mai târziu, însă, păgânii au luat racla cu moaștele Sfântului și au aruncat-o în mare.Sicriul a ajuns în insula Lipara unde episcopul Agaton – care-l cunoscuse într-o vedenie, în timp ce dormea – l-a înmormântat într-o biserică. Sfântul Bartolomeu i-a apărut Sfântului Iosif Imnograful şi l-a binecuvântat să fie capabil să cânte imnuri de credinţă, spunându-i: "Apa înţelepciunii să curgă peste limba ta!" De asemenea, el i-a apărut împăratului Anastasius (491-518) şi i-a spus că va ocroti oraşul nou construit Dara. 

Ulterior, moaştele sale au fost transferate la Roma unde minunile au continuat.

Unii spun că Sf. Apostol Bartolomeu este Natanail, cel pe care Filip l-a adus la Hristos și care este menționat în Scriptură. Iar ei socotesc că numele cel adevărat al lui Bartolomeu ar fi fost Natanail, pentru că nu se află în nici o parte a Evangheliei chemarea lui Bartolomeu la apostolie, decât numai în locul lui Natanail. Apoi, cei trei Sfinţi Evanghelişti Matei, Marcu şi Luca, care pomenesc pe Bartolomeu, nu îl pomenesc pe Natanail; iar Sfântul Ioan Evanghelistul, pomenind pe Natanail, nu îl pomeneşte pe Bartolomeu, şi spune că Natanail este prieten al apostolilor la vânarea peştilor, când L-a văzut pe Iisus Hristos după înviere, pentru că zice: Erau împreună Simon Petru, Toma, Natanail, fiii lui Zevedeu şi ceilalţi.

Iar alţii nu se învoiesc la aceasta, precum şi Prologul pe luna lui mai, în 10 zile, spune că Simon Zilotul este Natanail, iar alţii socotesc că Natanail este unul din cei şaptezeci de ucenici ai lui Hristos.