ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, românii îl sărbătoresc pe unul dintre cei mai iubiți sfinți ai bisericii ortodoxe. Deși această zi nu este marcată în vreun fel deosebit în calendar, mii de pelerini, din toată țara, au ajuns, de o zi, la Biserica Zlătari de pe Calea Victoriei, din București, pentru a se închina mâinii Sfântului Ciprian, despre care oamenii mărturisesc că este grabnic ajutător pentru cei ce îl cheamă în rugăciune.


Deși este cunoscut ca mare apărător în fața farmecelor, vrăjilor sau a blestemelor, Sf. Ciprian este cunoscut și pentru numeroasele vindecări pe care le-a mijlocit pentru cei care, neprimind ajutor de la doctori, au alergat la sfânt, cerându-i ajutorul.

Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian a fost filosof şi vrăjitor în Antiohia Siriei. Se închina zeului păgân Apolo. A învăţat magia în Atena, Egipt, Caldeea şi India, încât dobândise printre păgâni o mare faimă. În acel timp, în Antiohia se afla şi Sfânta Muceniţă Iustina, o fecioară creştină care se născuse din părinţi păgâni, dar care primiseră Sfântul Botez. Fiind foarte frumoasă, Aglaid, un tânăr grec, s-a îndrăgostit de ea. Pentru că promisese să fie doar mireasa lui Hristos, Iustina i-a refuzat cererea în căsătorie lui Aglaid. Acesta a cerut ajutorul vrăjitorului Ciprian, care şi-a încercat puterile de trei ori, dar fără rezultat. Văzând puterea lui Dumnezeu, vrăjitorul Ciprian a primit botezul, închinându-şi viaţa lui Hristos. A ajuns chiar şi episcop. Însă în vremea prigoanei lui Diocleţian (284-305), Sfântul Ciprian a fost martirizat, alături de Sfânta Iustina, tăindu-li-se capetele la 2 octombrie 304.

La Mulți Ani, cu bine! tuturor celor care poartă numele cinstite, de Ciprian și Iustina.